Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Christophe Vekeman wint Sabam for Culture Literatuurprijs

Christophe Vekeman wint Sabam for Culture LiteratuurprijsKunst & Cultuur

Schrijver Christophe Vekeman heeft de Sabam for Culture Literatuurprijs gewonnen voor zijn roman 'Cruise' uit 2019. Hij krijgt naast de erkenning ook 5.000 euro. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de Boekenmarathon van Boek.be, het digitale alternatief voor de Boekenbeurs.
© Johan Jacobs / GF

'Cruise' is een tragikomedie, het favoriete genre van de auteur.

De jury prijst Vekeman voor zijn 'uitgesproken eigen taal' en 'vakmanschap', die hem meteen herkenbaar maken. 'Bij Vekeman is de satire nooit gratuit: hij houdt de lezer een spiegel voor. 'Cruise' is een authentieke Christophe Vekeman. Een geslaagde aanvulling op zijn oeuvre dat de voorbije jaren van een opvallende constante kwaliteit getuigt', staat te lezen in het juryrapport.

In 'Cruise' schepen 14 personages in voor een bezinningscruise op de Noordzee. Elk heeft zijn of haar specifieke reden om de tocht te maken. Niemand is echter wat hij of zij lijkt.

Vekeman vertelde dat hij het prijzengeld wellicht gewoon zal verbrassen. 'Aan dure sigaren en aan kleine snuisterijen voor mijn echtgenote.' Zijn vrouw reageerde alvast enthousiast.

Christophe Vekeman haalde het van Johan Op De Beeck ('Het complot van Laken'), Peter Verhelst ('Zon') en Paul Verrept ('Konijn & Egel').

Beluister hieronder het gesprek met Christophe Vekeman over zijn winst.

 

Christophe Vekeman over de Sabam for Culture Literatuurprijs

Bekijk de reactie van Christophe Vekeman in De Boekenmarathon op VRT.NU.

© VRT NWS

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.