Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cinema Malfait

Cinema MalfaitKunst & Cultuur

Als je dezer dagen langs de Schelde wandelt in Antwerpen, kan je wel eens een charmant cinemazaaltje op wielen zien staan. Dat is Cinema Malfait. In de omgetoverde vrachtwagen speelt deze zomer 'De Magneet Man', een film van Circus Ronaldo en Gust Van den Berghe.

© Frauke Verreyde

Regisseur Gust Van den Berghe en Circus Ronaldo sloegen de handen ineen voor De Magneet Man, een film die je terugkatapulteert naar het circus én de film uit 1920. Volgens Van den Berghe 'een tijd waarin cinema een kermisattractie was voor de mensen.' "Toen was film niet alleen iets heel nieuws, het was ook bijlange niet zo toegankelijk als nu. Je moest je naar een tent reppen om een film te kunnen zien of je was te laat. Dat idee vind ik bijzonder spannend." 

De Magneet Man levert circusman Danny Ronaldo zijn eerste filmrol op. Hij speelt er Lucien, die na het verlies van zijn moeder zijn toevlucht zoekt tot Circus Malfait. Daar wordt hij halsoverkop verliefd op de dochter van de 'malafide' circusdirecteur César Malfait. 

In Cinema Malfait vermengen fictie en realiteit zich met elkaar. Voor De Magneet Man start, wacht de circusdirecteur uit de film je al op in de zaal. En de voorstelling speelt zich niet in een gewone filmzaal af. Circus Ronaldo transformeerde voor de gelegenheid een oude vrachtwagen in een authentiek cinemazaaltje. Voor Gust Van den Berghe is de film dan ook meer dan wat er op het scherm gebeurt. "Het is echt een totaalbeleving. Ik vind het fantastisch om het verhaal al te delen nog voor het publiek de zaal binnenstapt."

De Magneet Man speelt 34 keer voor een uitverkocht Cinema Malfait tijdens de Zomer van Antwerpen. Maar daarmee is het project nog niet afgelopen. "Het idee is om jaren met de film op reis te gaan. Hopelijk kunnen we snel op tournée vertrekken."

Herbeluister hieronder het gesprek met regisseur Gust Van den Berghe in Espresso:

Gust Van den Berghe over Cinema Malfait

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.