Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cinema open u! Lieven Trio tipt Wolfwalkers.

Cinema open u! Lieven Trio tipt Wolfwalkers. Kunst & Cultuur

Vandaag openen de cinemazalen hun deuren weer. Een heleboel films staan dan ook klaar voor het grote publiek. Onze filmman Lieven Trio licht er eentje uit. “Wolfwalkers is een prachtig Keltisch sprookje uit het Ierland van de 17e eeuw”.
© Wolfwalkers

Wolfwalkers werd genomineerd voor Oscar voor Beste Animatiefilm.

Naast Nomadland en Drunk, kan je vanaf vandaag dus ook Wolfwalkers gaan bekijken in de bioscoop. “Wolfwalkers gaat over Robyn, een jong meisje dat met haar vader in Kilkenny woont. Haar vader is een jager, en kreeg van een boze generaal de opdracht om het bos rond de stad vrij te maken van wolven, zodat het bos gekapt kan worden.” In dat bos leert Robyn Mebh kennen, een meisje met wilde rode haren. Als Mebh slaapt, neemt haar lichaam de vorm van een wolf aan. “Dat brengt Robyn in een lastige situatie. Ofwel beschermt ze haar vriendin, ofwel kiest ze voor haar vader, die het anders aan de stok krijgt met de generaal”, vertelt Lieven Trio. “Dat conflict zorgt voor een heel spannende film met veel actie.”

Wolfwalkers werd helemaal met de hand getekend. Normaal gebeurt dat bij animatiefilms tegenwoordig met computerbeelden, maar dat is hier niet het geval. “Dat is heel uitzonderlijk. Vroeger was het de normaalste zaak ter wereld om een hele langspeelfilm met de hand te tekenen, maar nu niet meer. Tomm Moore, een van de regisseurs van de film, is een van de laatste grote voorvechters van die handmatige animatie. Hij deed dat ook bij zijn twee vorige films. Het is fantastisch dat hij dat nog doet. Het karakter van een handgetekende animatie, dat blijft toch iets heel bijzonders.”

Het karakter van een handgetekende animatie, dat blijft toch iets heel bijzonders.
Lieven Trio

Wolfwalkers buit de traditionele animatie ten volle uit. Dat is volgens Trio de grootste troef van de film: “Het visuele contrast tussen de twee werelden waarin de film zich afspeelt is indrukwekkend. Aan de ene kant de stad met veel strakke en rechte lijnen. En dan de bossen vol ronde, zachte vormen in een explosie van kleur. Het lijkt wel een schilderij van Gustav Klimt. Dat zet het contrast tussen opsluiting en vrijheid sterk in de verf.”

De film werd dan ook heel terecht genomineerd voor de Oscar voor Beste Animatiefilm. Hoewel de film de overwinning uiteindelijk niet in de wacht sleepte, zegt het feit dat hij daar stond en zelfs beschouwd werd als de enige film die de winnaar Soul iets in de weg kon leggen, wel genoeg.

Beluister hier de recensie van Lieven Trio:

Lieven Trio over WolfWalkers

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.