Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cinema Paradiso - Volume 2

Cinema Paradiso - Volume 2Jazz, CD

Cinema Paradiso - Volume 2

Cinema Paradiso - Volume 2

Wie?

Cinema Paradiso is het trio van drummer Eric Thielemans en rietblazer Kurt Van Herck samen met de fantastische jonge gitarist Willem Heylen. In 2018 brachten ze een eerste volume uit rond het rijke oeuvre van wijlen Paul Motian (1931-2011) en ze gaven ook een weergaloos concert op het podium van Jazz Middelheim 1.5 (2020). Binnenkort is hun concert ook te bekijken via livestream vanop Leuven Jazz (20/03/2021). 

 

 

Wat?

Bill Frisell over Cinema Paradiso: ‘Wonderful listening (…). I’ve spent much time with Paul Motian’s music. It was a joy to hear these new versions of the songs I know so well and love so much. I know Paul would be happy’.

Frisell maakte meer dan 25 jaar deel uit van het legendarische Paul Motian trio met Joe Lovano op saxofoon. Hun opnames zijn voor Cinema Paradiso uiteraard een belangrijk -vanzelfsprekend - referentiepunt maar Thielemans-Van Herck-Heylen diepen de muziek van Motian verder uit. Het secuur en organisch samengesteld repertoire is echt een kolfje naar hun hand. Het verhaal groeide uit de jarenlange fascinatie voor Motians oeuvre en versmelt hier prachtig in dit tweede album. Muziek met een enorme gelaagdheid, een wereld vol contrasten waarin akoestisch en elektrisch elkaar aanvullen, stekelige ritmes hun weg vinden en uitmonden in zuiver lyrische passages.

Waarom?

Cinema Paradiso is een band van een ongekend hoog artistiek niveau en heeft massa's potentieel. Het is niet louter een trio maar ze opereren ook als een hecht collectief en laten zich op de plaat bijstaan door Jozef Dumoulin aan de piano. Er heerst een alerte synergie en een ijzersterke samenhang. De sublieme warme sound van Kurt Van Herck gaat continue in dialoog met het detailwerk van Thielemans en Willem creëert wonderlijke gitaarlijnen doorheen dit kolkende geheel. Ook de keuze voor de mooie standards The Windmills of your Mind en Ballad of the Sad Young Men zijn ronduit schitterend. Hun interpretatie is vlijmscherp, uitdagend en er wordt lustig en rijk geïmproviseerd: spaarzaam, intelligent en open-minded! Een vijfsterrenplaat boordevol finesse die zichzelf absoluut overstijgt.

Praktisch?

Uitvoerder: CINEMA PARADISO

Titel: CINEMA PARADISO VOLUME 2

Label: ‎ Oorwerk

Joris Preckler