Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cinema vanuit je zetel

Cinema vanuit je zetelKunst & Cultuur

Ook cinema's gaan online! Nu alle cinemazalen gesloten zijn, bieden steeds meer distributeurs en cinema's hun films online aan. Een overzicht! Voor de popcorn moet je zelf zorgen.

Steeds meer cinema's en distributeurs bieden hun films online aan

IDFA

Next level bingewatchen, dankzij IDFA. Want het Amsterdamse IDFA, het belangrijkste documentairefestival ter wereld, biedt 200 documentaires gratis aan op zijn site. In het aanbod vind je documentaires terug die te zien waren op het festival tussen 1988 en 2019.

Lumière, cinema bij je thuis

De stadsbioscopen Lumière zorgen voor een cinemagevoel bij je thuis. Zij bieden online films aan die eigenlijk in de bioscopen hadden moeten draaien. Zo kan u bijvoorbeeld La Vérité, The Barefoot Emperor en System Crasher online bekijken via lumiereseries.com.

ZED vanuit je zetel

Ook Cinema ZED moest noodgedwongen de deuren sluiten, maar ze laten filmfans niet in de steek. Op dalton.be kan je terecht voor een reeks films uit het ZED-programma.

Filmfestival Mooov

Vanaf 21 april zou Filmfestival Mooov van start gaan. Films en filmmakers uit de hele wereld zouden normaal naar zeven Vlaamse steden afzakken. Programmator Marc Boonen liet echter weten dat het in deze omstandigheden onmogelijk is om een volwaardig festival aan te bieden. Toch gaat Mooov door. Iedereen zal alle competitiefilms online kunnen zien. Ook de internationale jury zal dat doen, en zal net als andere jaren prijzen uitreiken.

Docville

Docville zou normaal gezien volgende week van start gaan, maar zij verplaatsen het festival naar de week van 23 september. Toch moet je niet zo lang op je honger blijven zitten, want Docville houdt een mini-editie op dalton.be

My Darling Quarantine Short Film Festival

In corona-tijden worden er ook volledig nieuwe filmfestivals uit de grond gestampt. ‘My Darling Quarantine Short Film Festival’ is een initiatief van Enrico Vanucci, consultant voor het filmfestival van Venetië en programmator van de Torino Short Film Market, die momenteel zelf in quarantaine leeft in Italië.

Voor dit online festival slaan programmatoren van onder meer Cannes, Venetië, Vancouver en Berlijn de handen in elkaar. Ze vroegen filmmakers en programmatoren om films voor te stellen met een dystopisch thema. Films die dus gaan over een nabije, eerder akelige en verontrustende toekomst. Iedere week, van maandag tot zondag, zullen zeven kortfilms worden voorgesteld, en aan de kijker om te beslissen wat zijn favoriete film is.

De opbrengst van dit festival gaat voor de helft naar Médicins sans Frontières en voor de andere helft naar een fonds dat culturele instellingen en cultuurwerkers zal steunen die door de corona-maatregelen worden getroffen.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.