Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Circle of Live in Espresso

The Circle of Live in EspressoJazz

Vrijdag start Jazz Middelheim en Espresso zorgt voor het voorprogramma. Ze zouden samen een geweldige band vormen: 5 jonge Belgische jazzmuzikanten die hoge toppen scheren in binnen- en buitenland. Deze week vragen we hen in Espresso naar de jazz concerten of de live platen die voor hen absoluut onvergetelijk zijn.
Oude foto van een publiek in een rokerige jazzclub

De interactie met het publiek bepaalt vaak de meerwaarde van een live plaat

Alex Koo over Deluxe van Chris Lightcap's Bighmouth

Nabou Claerhout is tromboniste, componiste en arrangeur. Sinds 2016 heeft ze haar eigen project NABOU, een vierkoppige band waarmee ze haar eigen composities uitvoert. Zij zag als kind de documentaire My First Name Is Maceo over saxofonist Maceo Parker, maar keek vooral haar ogen uit op trombonist Fred Wesley. Ook een concert van gitarist John Scofield in de Roma, waar ze eerst wat tegen haar zin mee naar toe ging, was voor haar onvergetelijk.

Nabou Claerhout over de legendarische concerten die ze ooit zag

Mattias De Craene is saxofonist bij o.a. Nordmann en MDCIII en bracht onlangs een eerste solo-EP uit. Hij voelde voor 't eerste de jazzgrond onder zijn voeten daveren bij concerten van o.a. Greetings From Mercury, die wilde jazz kruisten met hip hop. Maar zijn grootste held is saxofonist John Lurie, hoofdman van The Lounge Lizards. Een YouTubefilmpje van een soundcheck voor een concert in Stuttgart in 1989 kan hem nog steeds inspireren.

Mattias De Craene over zijn favoriete live jazzmomenten

Een artiest die van het podium spatte, een muzikant die live de pannen van het dak speelt, een liveplaat van een historisch concert waar ze toch zo graag waren bij geweest.

Met Lander Gyselinck op drums, Mattias De Craene op saxofoon, Nabou Claerhout op trombone, toetsen: Alex Koo en zang Lynn Cassiers.

 

Lander Gyselinck is drummer bij o.a. Kris Defoort Trio, LABtrio, BeraadGeslagen en de avant-garde jazzband STUFF. Zijn all-time favorite is het livealbum En Route van John Scofield Trio. Ideaal voor op de fiets of aan het ontbijt.

Lander Gyselinck over En Route van John Scofield Trio

Lynn Cassiers is zangeres en multi-instrumentaliste. Ze heeft haar eigen project ‘Imaginary Band’ en bracht recent het solo-album Yun uit, waarin ze eigen composities tegenover jazz standards plaatst. Miles Davis met The Complete Concert of 1964 heeft haar in jazz gezogen: "Daar voel je echt de elekrticiteit in de lucht hangen."

Lynn Cassiers over de legendarische concerten die ze al zag

Alex Koo is pianist en componist, hij vormt samen met Dré Pallemaerts en Lennart Heyndels een trio, en bracht recent het solo-album ‘Kimono Garden’ uit. Hij werd totaal omvergeblazen door het concert van Chris Lightcab's Bighmouth. En met hun album Deluxe waant hij zich zo op een zonnige roadtrip.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.