Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Claude Lanzmann overleden

Claude Lanzmann overledenKunst & Cultuur

In Parijs is de Franse filmmaker en auteur Claude Lanzmann overleden. Dat meldt zijn uitgever Gallimard. Hij is vooral bekend van 'Shoah', een documentairefilm van ruim 9 uur over de Holocaust. Hij was 92.

Claude Lanzmann

Lanzmann is geboren in Parijs in 1925 als telg van een Joodse familie die uit Oost-Europa was gemigreerd. Hij was een adolescent tijdens de nazibezetting van Frankrijk en maakte deel uit van het verzet. In de jaren '50 had hij een relatie met filosoof, auteur en feministe Simone de Beauvoir. Hij werkte samen met Jean-Paul Sartre en andere filosofen.

In het midden van de jaren '70 begon hij overlevenden, getuigen en daders van de Holocaust in WO II te interviewen. Dat resulteerde in 1985 in 'Shoah', een documentaire van 9,5 uur. De titel verwijst naar het Hebreeuwse woord voor Holocaust.

'Shoah' staat algemeen bekend als een meesterwerk van mondelinge geschiedenis. Veel van de ruwe opnames worden bewaard in het Holocaustmuseum in Washington D.C. in de V.S.

In 2009 publiceerde Lanzmann zijn autobiografie 'The Patagonian hare'. Daarin had hij het onder meer over zijn jeugd, de impact van het nazisme op zijn leven en zijn relatie met de Beauvoir. Drie jaar eerder kreeg hij het lintje van het Légion d'honneur, de hoogste onderscheiding in Frankrijk.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.