Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Clérambault - Cantates Françaises - Reinoud Van Mechelen - A Nocte Temporis

Clérambault - Cantates Françaises - Reinoud Van Mechelen - A Nocte TemporisBlijf verwonderd!, CD

Uitvoerders: Reinoud Van Mechelen, tenor; A Nocte Temporis. Label: Alpha 356.
Hoes van de Clérambault-cd met tenor Reinoud Van Mechelen

Reinoud Van Mechelen in cantates van Louis-Nicolas Clérambault

Programma: Louis-Nicolas Clérambault: Cantates Françaises.

Niet eens zo lang geleden bracht Reinoud Van Mechelen met zijn ensemble A Nocte Temporis zijn eerste cd uit: Erbarme Dich met Bach-cantates. En nu ligt er al een opvolger in de winkel: Clérambault, Cantates Françaises.

Franse cantates dus, van Nicolas Clérambault, zoon van een muzikale vader die deel uitmaakte van Les 24 violons du Roi (denk Versailles, Lodewijk XIV, Jean-Baptiste Lully).

De cd telt vier cantates – mini-opera’s zeg maar – met typische onderwerpen, geïnspireerd op goden, dappere helden met nobele gevoelens en op onderwerpen uit de mythologie (Pyrame et Thisbé uit de Metamorfosen van Ovidius). Dat levert een fraai beeld op van de variatie in deze cantates: nu eens ernstig en dramatisch, dan speels, charmant, maar altijd heel expressief. Met aan het einde nog de obligatoire verheerlijking van Lodewijk XIV, kwinkslag of wijze les.

Dit Franse repertoire zit Reinoud als gegoten. Zijn ensemble A Nocte Temporis (traverso, viool, gamba, klavecimbel) weet fijne nuances gevat te verklanken (die prachtige traversosolo in Doux Repos!; meeslepende vertolking van zowel Reinoud als zijn ensemble van snel wisselende stemmingen in L’Amour) – altijd ten dienste van de tekst/zanger.

Een ware traktatie voor de liefhebbers van het Franse barokrepertoire. Wij zijn alvast benieuwd naar de volgende cd.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel