Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Collage in Museum Dr. Guislain

Collage in Museum Dr. GuislainKunst & Cultuur

In Museum Dr. Guislain loopt deze zomer de tijdelijke expo Collage. 14 kunstenaars doken in het archief van het museum en psychiatrisch centrum, en sloegen aan het knippen en plakken. Bram Antheunis is een van de initiatiefnemers en kwam langs in Espresso.

De expo Collage is nog tot het eind van deze zomer te zien in Museum Dr. Guislain

Bram Antheunis: "Collages maken is iets dat iedereen kan. Ik denk dat iedereen het ook wel eens in zijn kindertijd heeft gedaan. Het is ook iets waar je bijna niets voor nodig hebt: een schaar, lijm en papier." Collagekunst heeft inderdaad een laagdrempelig en democratisch karakter. "Het is net daarom dat er vaak ook wat meewarig gedaan wordt over collagekunst, net omdat het zo simpel lijkt. Maar het is meer. Het is de combinatie van verzamelen, op zoek gaan naar materiaal dat al een leven heeft geleid en daarmee een nieuw verhaal construeren."

De archieven van het Museum Dr. Guislain leenden zich perfect als vertrekpunt voor de 14 kunstenaars Coupee Collage Collective, een platform voor hedendaagse collagekunst. Antheunis: "Wij als collagekunstenaars gaan niet op zoek naar de grote dingen zoals de machines, maar net naar de kleine verhalen." Ze lieten zich onder meer inspireren door psychologische tests, vloeipapiertjes uit medische registers tot een citaat uit een publicatie van Joseph Guislain. En het resultaat kan je nu dus gaan bekijken in het Museum Dr. Guislain.

Beluister hier het gesprek met Bram Antheunis in Espresso:

Bram Antheunis over Collage in Museum Dr. Guislain

Collage loopt nog tot 31 augustus in Museum Dr. Guislain in Gent. Alle info: museumdrguislain.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.