Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Colson Whitehead wint Pulitzer 2020

Colson Whitehead wint Pulitzer 2020 Blijf verwonderd!

In New York zijn de Pulitzer-prijzen uitgereikt. Die bekronen het beste uit de Amerikaanse journalistiek en cultuur. Schrijver Colson Whitehead krijgt een Pulitzer voor zijn roman De jongens van Nickel.
© Chris Close

Colson Whitehead

De jongens van Nickel is het verhaal over een jeugdinstelling in de jaren 60 toen zoiets nog voluit ‘heropvoedingsgesticht’ heette. Jongens die naar deze school gingen werden gemarteld, misbruikt en verdwenen spoorloos. En helaas speelt in dat Amerika de tegenstelling tussen zwart en blank altijd mee. In de jaren 60 golden de Jim Crow-wetten nog die segregatie legitimeerden.

Elwood, een hardwerkende jongen, krijgt een lift in een gestolen auto. Hij wordt gearresteerd en als medeplichtige voor twee jaar naar de tuchtschool in Florida gestuurd. Daar raakt hij geïnspireerd door Martin Luther King.

‘Ik wilde dat mijn hoofdpersonage gemotiveerd werd door de geest van de Afro-Amerikaanse ­burgerrechtenbeweging’, zegt Whitehead in The Guardian. ‘Als je King hoort spreken, word je geraakt, omdat hij zo’n onmogelijke figuur was. Misschien hebben we hem wel gecreëerd uit noodzaak? Hoe kon iemand zo welbespraakt, zo wijs en zo visionair toch zo lang overleven in dit kloteland? Natúúrlijk moesten ze hem vermoorden. Alle betogers van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging wisten dat er waterkanonnen, honkbalknuppels en koevoeten zouden zijn. En toch stonden ze op om te gaan betogen? Dat kan niet – en toch is het waar.’

Whitehead won de prijs drie jaar geleden al eens voor De ondergrondse spoorweg. Die roman werd toen stevig aangeprezen werd door onder andere Barack Obama en Oprah Winfrey.

Sam De Wilde over Colson Whitehead

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.