Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Componist en dirigent Dirk Brossé viert 40 jaar carrière met een nieuwe CD

Componist en dirigent Dirk Brossé viert 40 jaar carrière met een nieuwe CDBlijf verwonderd!

Dirk Brossé werd in 2020 60 jaar én viert 40 jaar muziekcarrière. Dat viert hij met een nieuwe CD: "A Symphonic Journey from Philly to Utopia", met een selectie werken die de afgelopen tien jaar werden gecomponeerd. Woensdag 14 oktober was Dirk Brossé te gast in Music Matters.
www.dirkbrosse.be

Dirk Brossé

40 jaar carrière

Internationaal gelauwerd componist en dirigent Dirk Brossé heeft tot nu toe al een indrukwekkende carrière.

Hij componeerde tot nu toe al meer dan 400 werken: concerti, liederen, kamermuziek, muziek voor symfonisch orkest ... maar ook muziek voor films, musical en theater.

 

Brossé is artistiek directeur van het Chamber Orchestra van Philladelphia en van het Filmfestival Gent en doceert compositie en directie aan de School of Arts / Conservatorium Gent.

From Philly to Utopia

Zijn 60e verjaardag en 40e jaar muziekcarrière viert hij dus met een CD en een reeks concerten, die omwille van gekende redenen wat beperkter is geworden. Op de nieuwste CD, "A Symphonic Journey from Philly to Utopia", vertolkt het Brussels Philharmonic een tiental werken van de componist. De rode draad is grotendeels werk voor symfonisch orkest, maar er zijn ook momenten van meer verstilling met een kleinere bezetting, zoals bijvoorbeeld het Adagio voor strijkers en harp: opgedragen aan de vele slachtoffers van de Syrische burgeroorlog.

Exact tien jaar geleden werd Dirk Brossé aangesteld als artistiek directeur van het Chamber Orchestra of Philadelphia. Tijdens het inauguratieconcert ging zijn compositie Philly Ouverture in première. Van Philadelphia nemen het Brussels Philharmonic en Brossé ons mee naar Utopia, een werk dat gecomponeerd werd voor de film 'Back to Utopia' van Fabio Wuytack in 2015 - 500 jaar nadat 'Utopia' van Thomas More werd uitgegeven.

Dirk Brossé in Music Matters 14/10

Ook Amore Pedestre krijgt een plek op het album. Gecomponeerd in opdracht van het Belgian National Orchestra voor de stille gelijknamige film uit 1914 van Marcel Fabre. Een verhaal over de amoureuze ontmoeting tussen een man en een vrouw, die op unieke manier enkel onder de knie gefilmd wordt.

A Symphonic Journey from Philly to Utopia

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.