Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Componist Robert Groslot in Nuits d'été

Componist Robert Groslot in Nuits d'étéKlassieke muziek

Robert Groslot is een zeldzaam multitalent. Hij maakte naam en faam als pianist, kamermusicus, pedagoog en dirigent, hij is grafisch kunstenaar en zou een voortreffelijk schaker zijn. Maar waarom is hij als componist zo’n goed bewaard geheim?
portretfoto van Robert Groslot© Luc Peeters

Robert Groslot: ontdek zijn muziek maandag 27 juli in Nuits d'été

Robert Groslot (°1951) wordt vaak geassocieerd met massaconcerten van Night of The Proms, waar hij van 1990 tot 2015 het orkest leidde. Klassieke muziek bij een groot en nieuw publiek brengen en spelplezier tonen vindt hij belangrijk. Maar daarnaast schreef Robert Groslot een indrukwekkend oeuvre bij mekaar. Maar liefst 24 concerto's en tientallen werken voor ensemble, kamermuziek en solo-instrumenten. Zijn analytisch vermogen, zijn virtuositeit en kennis van het orkest helpen hem als meesterlijk orkestrator en maker van boeiende en contrastrijke partituren. Als musicus is Robert Groslot gefascineerd door Beethoven, Debussy en Liszt, maar uit zijn concerto’s blijkt ook zijn vertrouwdheid met Prokofiev en Bartok. Elke compositie is een ontdekking. Nuits d’éte licht een tipje van de sluier van zijn oeuvre op, met o.m. zijn vioolconcerto ook Il silenzio svelato voor piano solo en een deel uit zijn Concerto voor orkest.
De live-cd van de dag in deze Nuits d’été is een opname van het strijkkwartet van Maurice Ravel uit de beginperiode van het Jerusalem Quartet.

Luister naar deze aflevering van Nuits d'été op maandag 27 juli op Klara, Klara.be of via de Klara-app.

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.