Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Concert Olympique: De Negende Symfonie

Concert Olympique: De Negende Symfonie Klassieke muziek

De negende symfonie van Beethoven ging in 1824 in première. Maar Beethoven zelf bleef nadien nog lang te vijlen aan de partituur. Onderzoekers werkten op basis van zijn aantekeningen aan een gereviseerde versie, de oerversie. Jan Caeyers en Le Concert Olympique laten vanavond de Negende 2.0 in wereldpremière gaan. Clara belde tijdens Espresso met Caeyers.
Afbeelding van Jan Caeyers© Luca School of Arts

Jan Caeyers en Le Concert Olympique brengen een uitgepuurde versie van de negende symfonie

In 2002 riep Unesco Beethovens negende symfonie uit tot ‘werelderfgoed van de mensheid’. Hij heeft verschillende versies gemaakt. De voorbije jaren hebben wetenschappers geprobeerd om die ultieme versie van zijn negende symfonie te reconstrueren. 

“Beethoven twijfelde vaak over zijn muziek en bracht altijd verfijningen aan”, legt Caeyers uit. “Er zijn een twaalftal bronnen beschikbaar waarin hij telkens andere details in de partituur heeft aangepast. Die versies spreken elkaar soms ook tegen. Bach en Mozart maakten daarentegen gewoon één versie en het was af.”

Ik ben vereerd dat ik als eerste deze versie mag uitvoeren. Ik ben zowel wetenschapper als uitvoerder. Deze twee dingen komen nu mooi samen.
Jan Caeyers

Voor Caeyers was het een inspirerend repetitieproces: “Door die nieuwe partituren worden we nog meer aangemoedigd om dieper te graven. Tijdens de repetities moest ik geregeld de oude methodes van de muzikanten eruit halen.”

De concerten in Leuven en Hasselt zijn al uitverkocht. Maar niet getreurd! In deSingel in Antwerpen is er nog plaats.
Tickets & info op deSingel.be

Jan Caeyers over Beethovens negende symfonie

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.