Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Concerten Gent Festival van Vlaanderen in Klara Live

Concerten Gent Festival van Vlaanderen in Klara LiveKlassieke muziek

Vanuit een stevige traditie zendt Klara ook dit jaar enkele concerten live uit vanuit het Gent Festival van Vlaanderen, wat dit jaar aan zijn 60ste editie toe is.
Foto van Anneleen Lenaerts

Anneleen Lenaerts. Foto (c) Marco Borggreve

Op maandag 18 september start Klara Live met het openingsconcert van het Festival. Niemand minder dan onze nationale trots Anneleen Lenaerts zal in ons gezelschap vertoeven. In 2010 werd ze soloharpiste van de wereldberoemde Wiener Philharmoniker; daarnaast timmert ze ook aan een indrukwekkende internationale solocarrière.Ze laat enkele heerlijke dansen van Claude Debussy door de Sint-Baafskathedraal fladderen en we horen haar ook in gloednieuw werk van de Finse componist Kalevi Aho. ‘Mearra’ schreef Aho speciaal voor het Gent Festival en de Klaraluisteraar kan getuige zijn van deze wereldpremière! De romantische harp maakt tussendoor plaats voor een tokkelinstrument dat we niet meteen in de klassieke concertzaal zouden verwachten: de elektrische gitaar. De Fin Kalle Kalima werkt aan een fascinerend parcours van improvisatie en experiment. Hij brengt zijn eigen ‘Louhi’ voor elektrische gitaar en strijkers mee en gaat ook aan de slag met Bach.
Lenaerts en Kalima delen het podium met het Duitse Ensemble Resonanz.

De dag nadien, dinsdag 19 september is zowaar nog specialer: vanuit dezelfde Sint-Baafskathedraal gaat Klara rechtstreeks met The Chineke! Orchestra onder leiding van Roderick Cox en cellist Victor Julien-Laferrière, winnaar van de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello eerder dit jaar. The Chineke! Orchestra is een fenomeen : het is het allereerste, en enige, orkest waarvan de musici zwart zijn of behoren tot een etnische minderheid. Het orkest werd opgericht met de bedoeling ‘een katalysator te zijn voor verandering en diversiteit op het klassieke podium’. Chineke! is samengesteld uit musici die spelen in de grote Europese, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse orkesten. Ook het repertoire dat ze brengen is gekleurd, met werk van de zwarte Mozart Chevalier de Saint-Georges en van Samuel Coleridge-Taylor. 
Het London Chamber Orchestra is te gast op maandag 2 oktober. In samenwerking met de Bijloke kon Gent Festival de charismatische Vladimir Ashkenazy aantrekken. Op het programma staan werken, gelinkt aan Beethoven.

Is er een werk dat méér tot de verbeelding spreekt dan de 5de symfonie? Het openingsmotief -vier noten slechts! - is zowat de bekendste oorwurm uit de muziekgeschiedenis en heeft een bijna mythische status. Beethoven horen we ook nog op een andere manier: een goedgeluimde Dmitry Sjostakovitch citeert hem meermaals in zijn levendige Eerste Pianoconcerto.
In dat werk geeft Sjostakovich een belangrijke rol aan de trompet. Dat was ongewoon maar het werd een bijzonder geslaagde combinatie: de piano zorgt voor de vrolijke en guitige sfeer, de trompet kreeg een ironisch-humoristische partij. Voor deze solopartijen tekenen twee toptalenten: de Russische pianist Daniel Kharitonov en de Franse trompettiste Lucienne Renaudin-Vary. De ervarenheid van Vladimir Ashkenazy - hij wordt 80 in 2017 - in combinatie met de jeugdige frisheid van twee net-geen-20-jarigen: dat belooft een pittige ontmoeting!

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.