Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Concertgebouw Brugge gaat op zoek naar een alternatieve muzikale identiteit

Concertgebouw Brugge gaat op zoek naar een alternatieve muzikale identiteitKlassieke muziek

In het nieuwe seizoen focust Concertgebouw Brugge op de ingewikkelde link tussen muziek en identiteit. Cross-overs tussen genres, stijlen en tijden staan op het menu.
©Anthony Gerace

Dalilla Hermans

Klassieke muziek is in het verleden vaak ingezet om een natie en volk bijeen te brengen. Vele van deze stukken krijgen daarom in het nieuwe seizoen een stevige update, met ruimte voor alternatieve stemmen. Een cross-over tussen vroeger en nu, tussen volkse wortels en kunst, vormt de basis van dit seizoen. Van een mix tussen hiphop en hedendaagse dans tot de verwantschap tussen barokmuziek en mediterraanse folksongs, het komt komend jaar allemaal terug.

Seizoensdenker Dalilla Hermans gaat komend jaar actief met dit thema aan de slag. Zo praat zij met Elim Chan over gender in het dirigentenvak en discusseert ze met Chi-Chi Nwanoku over de kansen voor zwarte musici en componisten.

Ook gaat Concertgebouw Brugge de 250e verjaardag van Beethoven in alle intimiteit vieren met vijf symfonieën in zakformaat. En net als vorig seizoen staan er ook weer vijf nieuwe topstuk-weken op het programma.

Daan Janssens wordt de seizoenscomponist. Hij schreeft minimaklistische muziek waar de Franse invloeden goed hoorbaar zijn.

Komend jaar neemt Anthony Gerace de dankbare taak van seizoensartiest op zich. Hij portretteerde acht mensen uit de Concertgebouw community en bewerkte de beelden vervolgens met vintage papier.

Meer informatie vindt u op de website van Concertgebouw Brugge.