Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Concerti all'arrabbiata met het Freiburger Barockorchester: pittig gekruid, makkelijk verteerbaar

Concerti all'arrabbiata met het Freiburger Barockorchester: pittig gekruid, makkelijk verteerbaarKlassieke muziek, CD

© Aparté

Concerti all'arrabbiata

Wie?

Het Freiburger Barockorchester heeft zich van bij het begin (1985) toegelegd op de historisch gefundeerde muziekpraktijk. Intussen draait het orkest al jaren mee aan de internationale top.

Wat?

Met een Sinfonia voor 2 hoorns van Georg Philipp Telemann, een hoboconcerto van Giovanni Benedetto Platti, een fagotconcerto van Antonio Vivaldi, een Concerto Grosso van Francesco Geminiani en de Grillen-Symphonie van Telemann stelde het Freiburger Barockorchester een 'pittig' programma samen, naar analogie met de pittige chilipeper die in het 17de eeuwse Italië in grote hoeveelheden werd geconsumeerd.

Waarom moet je dit horen?

Platti, Vivaldi, Geminiani en Telemann - op zich al bijzonder gedreven, explosieve componisten - gaven hun composities nog extra pit door hun keuze voor een specifiek solo-instrument. Die heerlijke hoorns in de sinfonia van Telemann, de virtuoze fagot - nog niet zo ingeburgerd als solo-instrument - bij Vivaldi, de grillige Grillen-Symphonie vanTelemann... Dat alles geserveerd op een bedje van furieuze, rabiate strijkers. Een exquise, maar makkelijk te verteren menu.

- Els Van Hoof

Praktisch?

Titel: Concerti all'arrabbiata. Telemann Platti Vivaldi Geminiani

Uitvoerder: Freiburger Barockorchster o.l.v. Gottfried von der Goltz

Label: Aparté

Catalogusnummer: AP262