Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Conductor emeritus Mariss Jansons 1943-2019

Conductor emeritus Mariss Jansons 1943-2019Kunst & Cultuur

Ook het Koninklijk Concertgebouworkest staat stil bij het overlijden van Mariss Jansons in dit persbericht.
© Marco Borgreve via concertgebouworkest.nl

Conductor emeritus Mariss Jansons 1943-2019

Op zondag 1 december overleed onze geliefde conductor emeritus Mariss Jansons in Sint-Petersburg. Mariss Jansons was chef-dirigent van het Concertgebouworkest van oktober 2004 tot en met het seizoen 2014/2015, waarna hij nog regelmatig te gast was. De muziekwereld verliest hiermee niet alleen een groot dirigent, maar ook een warm en integer mens. Wij leven mee met zijn lieve vrouw Irina en zijn familie en naasten.

Mariss Jansons heeft in totaal maar liefst 465 keer met het Concertgebouworkest opgetreden. Sinds zijn debuut in 1988 was hij al vrijwel jaarlijks te gast, in 2004 werd hij de zesde chef-dirigent in de geschiedenis van het orkest.

Mariss Jansons was zeer geliefd bij de musici en het publiek, en de relatie tussen de Letse dirigent en het Concertgebouworkest werd van meet af in binnen- en buitenlandse pers als een zeer gelukkige en geslaagde beschouwd. Jansons wist het beste in het orkest naar voren te halen. Mariss Jansons zelf omschreef zijn werkwijze als volgt: ‘Het is mijn taak om uit te vinden wat het orkest goed kan en om dat te koesteren en te bewaren. Dan zal ik, als in een natuurlijk proces, zelf wat aan het orkest toevoegen – en zij aan mij – en zo zal het goed zijn.’ Sinds 2015 is hij nog jaarlijks teruggekeerd als gastdirigent.

Om gezondheidsredenen - hij leed al langere tijd aan een hartkwaal - moest hij helaas enkele malen concerten afzeggen - de laatste keer was in september 2019. Het concert op 19 oktober 2017 met werken van Liszt, Rachmaninoff, Tsjaikovski en Sjostakovitsj zou zijn laatste met het Concertgebouworkest zijn. In maart 2020 stond nog een programma met werken van Mendelssohn en Strauss gepland.

Mariss Jansons studeerde viool en directie in Sint-Petersburg. Hij deed vervolgstudies in Wenen en Salzburg bij Hans Swarovsky en Herbert von Karajan. In 1973 werd hij assistent van Jevgeni Mravinski bij het orkest van Sint-Petersburg, waar ook zijn vader dirigent was. Van 1979 tot 2000 was hij chef-dirigent van het Oslo Filharmonisch Orkest, dat hij groot internationaal aanzien gaf. Als gastdirigent stond hij voor alle grote orkesten wereldwijd. In 1997 werd Mariss Jansons music director van het Pittsburgh Symphony Orchestra (tot 2004), in 2003 chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en in 2004 ook van het Concertgebouworkest.

Voor zijn verdiensten ontving Mariss Jansons vele onderscheidingen, zoals het Grosses Bundesverdienstkreuz van Duitsland, de Ernst von Siemens Musikpreis, het lidmaatschap van de Royal Academy of Music in Londen en van het Gesellschaft der Musikfreunde in Wenen en het Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst. In 2006 kreeg hij de hoogste onderscheiding van Letland, de Orde van de Drie Sterren.

In oktober 2011 riep het tijdschrift Opernwelt hem uit tot ‘dirigent van het jaar’ voor de uitvoering van Tsjaikovski’s Jevgeni Onjegin met het Koninklijk Concertgebouworkest bij De Nationale Opera. In 2012 kreeg hij samen met algemeen directeur van het Concertgebouworkest Jan Raes de IJ-prijs van de stad Amsterdam, in 2013 werd Jansons benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Persbericht Koninklijk Concertgebouworkest