Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Conservatief-katholieke organisatie wil opera over Jeanne d’Arc laten schrappen. De Munt verdedigt.

Conservatief-katholieke organisatie wil opera over Jeanne d’Arc laten schrappen. De Munt verdedigt.Blijf verwonderd!

De Munt-directeur Peter De Caluwe verdedigt de voorstelling "Jeanne d'Arc au bûcher", geregisseerd door Romeo Castellucci, en gaat niet in op de eis tot annulering van een Franse conservatief-katholieke organisatie.

Jeanne d'Arc au bûcher

De opera “Jeanne d’Arc au bûcher” - Jeanne d’Arc op de brandstapel - van de Franse componist Arthur Honegger, in een regie van de Italiaanse regisseur Romeo Castellucci, wordt vanaf 5 november opgevoerd in De Munt in Brussel. De operaproductie was eerder al te zien in Lyon en werd internationaal gelauwerd.

 

Jeanne d’Arc beledigen is God en Frankrijk beledigen

De Franse conservatief-katholieke organisatie Fédération Pro Europa Christiana neemt aanstoot aan de opera, die ze “obsceen en transgender” noemt. “Een volledig naakte actrice doet alsof ze Jeanne d’Arc vertolkt en verandert tijdens de voorstelling van geslacht.” De conservatief-katholieke organisatie is al in augustus met een petitie gestart; daar staan nu ruim 10.000 handtekeningen onder. De groep eist dat de opera "onmiddellijk wordt geannuleerd".

De Munt-directeur Peter De Caluwe reageert op de website van zijn operahuis. De portrettering van Jeanne d’Arc kan niet op ieders goedkeuring rekenen. “Dat is prima,” schrijft De Caluwe. Maar de eis om de voorstelling te annuleren is "een brug te ver".

Regisseur Castellucci "toont Jeanne als een erg menselijk personage in al haar breekbare essentie," schrijft de operadirecteur. Aan het begin van de opera is ze een concierge. Een doelbewuste keuze volgens De Munt. "De figuur wordt ontdaan van alle symboliek en uiteindelijk staat er een naakte vrouw op het podium". Ook dat is geen revolutionaire voorstelling van Jeanne d’Arc, zegt De Caluwe.

De Fédération stoort er zich aan dat Jeanne in mannenkleren wordt getoond. “Dat is exact hetzelfde verwijt dat Jeanne te horen kreeg bij haar proces in 1431," reageert Peter De Caluwe. Het is een vaststaand feit dat Jeanne ervoor koos om mannenkleren te dragen en haar haar kort te knippen, om beter te kunnen vechten.

De munt staat voor 100 procent achter de productie van Romeo Castellucci

"De Munt draagt de vrijheid van meningsuiting hoog in zijn vaandel. Wij respecteren de mening van anderen, maar vragen van de ander evenzeer respect voor onze visie. De Munt staat voor 100 procent achter de productie van Romeo Castellucci," staat in de mededeling van het Brusselse operahuis.

 

bron: www.vrtnws.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.