Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Copland - Orchestral works 1 - John Wilson - BBC Philharmonic

Copland - Orchestral works 1 - John Wilson - BBC PhilharmonicKlassieke muziek,

Uitvoerders: BBC Philharmonic o.l.v. John WIlson. Chandos CHSA 5164.
Hoes van Aaron Copland-cd met dirigent John Wilson

Orkestwerken van Aaron Copland o.l.v. John Wilson

Programma: Aaron Copland: Fanfare for the Common Man – El Salon Mexico – Suite uit het ballet Billy the Kid – Suite uit Appalachian Spring – Suite uit Rodeo

Dit is het eerste volume van wat een reeks moet worden met de orkestrale werken van Aaron Copland (1900-1990). En meteen haal je met deze cd, met daarop de suites uit de meest beroemde balletten, zowat alle populaire orkestwerken van deze belangrijke Amerikaanse componist in huis.

Het vroege, succesvolle Billy the Kid uit 1938 illustreert mooi de heldere en kleurrijke orkestratiekunst van Copland; vier jaar later schiep hij met Appalachian Spring (voor choreografe Martha Graham), geënt op eenvoudige volkse melodieën, een unieke klankenwereld die tot op vandaag een grote invloed op de Amerikaanse muziek uitoefent. Dan zijn er nog het tweede 'cowboy'-ballet Rodeo en Fanfare for the Common Man, beide uit 1942. Dit laatste (besteld door dirigent Eugene Goosens als deel van een reeks van oorlogsstukken, geschreven door 18 Amerikaanse componisten, waarvan alleen dit van Copland standhield!) is misschien wel het meest herkenbare stuk uit de geschiedenis van de Amerikaanse orkestmuziek. De energieke dansen en nationale melodieën van El Salon Mexico ten slotte, tonen hoe Copland ook volksmuziek uit andere culturen verwerkte, in dit geval in de vorm van een muzikaal souvenir van een land waar hij een grote sympathie voor voelde.

De uitvoeringen zijn voortreffelijk. De 44-jarige Britse dirigent, arrangeur en specialist in de lichtere muziek, John Wilson, is in zijn eigen land vooral bekend voor zijn John Wilson Orchestra, het ensemble waarmee hij lichte muziek en filmmuziek vertolkt uit de gouden jaren van Hollywood. Elke herfst maken ze een tournee door Engeland, en elk jaar zijn ze ook te gast bij de BBC Proms, het voorbije seizoen zelfs twee keer, met een eerbetoon aan de muziek van Frank Sinatra en Leonard Bernstein. Met deze cd lijkt Wilson de show- en filmmuziek even opzij te leggen, en zich op het serieuzere werk te werpen. Hij haalt een schitterend samenspel (die unieke klank van de Britse koperblazers!) uit de altijd voortreffelijke BBC Philharmonic. Het zijn erg karaktervolle vertolkingen geworden, pittig en levendig en ritmisch bijzonder strak in de snelle delen, en gevoelig en aangrijpend in de tragere gedeelten.

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel