Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Correspondances Mysterieuses

Correspondances MysterieusesBlijf verwonderd!

Correspondances Mysterieuses: dat is een meeslepende meditatie waarin de muziek van Claude Debussy via associatie aan beelden wordt gekoppeld. Een concert-lezing van pianist Lucas Blondeel en kunstenaar Toon Leën met muziek van Claude Debussy. Music Matters op 2 december 2021.
© Kultur aus Flandern

Pianist Lucas Blondeel

De Franse componist Claude Debussy slaagde er als geen ander in om met klank beelden te creëren. Hij zag in de natuur een belangrijke leermeester en was gepassioneerd door de zee, maar evenzeer verknocht aan de grootstad Parijs en bezeten door de beeldende kunst en literatuur van zijn tijd.

In deze voorstelling bieden pianist Lucas Blondeel en kunstenaar Toon Leën een meeslepende meditatie over de verhouding tussen muziek en beeld in het werk van Claude Debussy. Zijn composities treden tijdens Blondeels subtiele uitvoeringen in dialoog met meer dan duizend beelden. In zes korte lezingen ontsluit Leën het visuele universum rondom een aantal van Debussy’s inspiratiebronnen. Blondeel vult gevat aan met verhelderende inzichten in de muzikale vernieuwingen die de componist lanceerde.

De voorstelling neemt ons mee naar Cythera, het utopische eiland van Venus waar Debussy’s L’Isle joyeuse naar verwijst. Via zijn Estampes belanden we op de wereldtentoonstelling van 1889, waar een groep danseressen uit Java de bezoekers betoverden. Een selectie uit de Préludes voert ons naar de enigmatische Mélisande en haar al even mysterieuze voorlopers, maar ook naar het begin van de cinema, en naar een uit de VS overgewaaide dansvorm die populair was rond de eeuwwisseling, de cakewalk. We komen ijzige landschappen tegen, worden overweldigd door het spektakel van vuurwerk en vulkanen en belanden steeds weer bij de oppermachtige zee.

bron: westrand.be

Op vrijdag 3 december brengen Lucas Blondeel en Toon Leën de voorstelling 'Correspondances Mysterieuses' in CC De Westrand in Dilbeek. Meer informatie en tickets vind je via deze link

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder.

2/12/2021 Lucas Blondeel over Les Correspondances Mysterieuses

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.