Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
'Crash' van David Cronenberg weer in de cinema

'Crash' van David Cronenberg weer in de cinemaBlijf verwonderd!

Heel wat grote filmreleases worden uitgesteld, dus dé cinematrekkers van deze zomer zijn oudere films, die gerestaureerd zijn. Zoals 'Crash' van David Cronenberg uit 1996. Filmkenner Jeroen Struys legde in Espresso uit waarom deze film het (her)bekijken waard is.
still uit de film 'Crash' van David Cronenberg

"De film steelt bij momenten de sfeer uit de soft erotische B-films van de jaren '90"

Noot: Deze film 'Crash' van David Cronenberg is niet te verwarren met de film 'Crash' uit 2004 van Paul Haggis, die 3 Oscars won.

Deze 'Crash' is gebaseerd op een boek van JG Ballard en gaat over een groepje mensen die kicken op auto-ongelukken. Niet zoals ramptoeristen die even vertragen als ze een auto-ongeluk voorbij rijden. Nee, dit zijn mensen die echt seksueel genot halen uit het kijken naar auto-ongelukken of zelfs het zelf meemaken van een ongeval. Erg provocerend dus en bij de première in 1996 veroorzaakte de film dan ook veel opschudding bij pers en publiek. The Daily Mail riep zelfs op om de film te censureren. Maar eigenlijk is het een film over eenzame mensen, die niet in staat zijn om echt contact met elkaar te leggen, tenzij via geweld en pijn. Het is een manier om toch iets te voelen.

Jeroen Struys: "Maar ik heb ook wel enkele keren luidop moeten lachen, want het is allemaal zo over the top en camp. Het voelt ook allemaal als een nachtmerrie aan."

 

"Je zou het als een vorm van pop art kunnen zien, een commentaar op de typisch Amerikaanse liefde voor auto’s, maar misschien ook wel op Hollywoods hang naar sensatie en geweld."
filmkenner Jeroen Struys

Crash is geen gezellige roadmovie, maar het is wel een prikkelende film vol ideeën en met een eigen stijl. Jeroen Struys: "En het moet gezegd: de auto’s zien er allemaal zo filmisch uit. Dat zou je nooit kunnen met fietsen, vrees ik."

Jeroen Struys over 'Crash' van David Cronenberg

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.