Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Crisiscel cultuur: "Relanceplan cultuursector op agenda krijgen"

Crisiscel cultuur: "Relanceplan cultuursector op agenda krijgen"Kunst & Cultuur

Donderdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bij elkaar, maar de cultuursector hoopt vandaag al meer duidelijkheid te krijgen. De crisiscel cultuur komt dinsdagmiddag samen met het kabinet van minister van Cultuur Jan Jambon. Er liggen een paar belangrijke eisen op tafel. Tom Kestens, vertegenwoordiger van de crisiscel cultuur: "Wij kunnen op dit moment coronaproof werken op terrein. Onze vraag is heel eenvoudig: laat ons dat gewoon doen."
© Sebastien Van Malleghem

Tom Kestens: "Onze eerste horizon is de veiligheidsraad nu donderdag."

Vanmiddag zit de crisiscel cultuur samen met het kabinet van minister van Cultuur Jan Jambon. Ze willen enkele duidelijke eisen op tafel leggen, zoals het afstappen van de absolute cijfers voor publiek. Tom Kestens: "Wij mogen nu binnen 100 mensen of 200 buiten ontvangen. Dat is niet werkbaar. Iedereen begrijpt dat 100 mensen in het Sportpaleis niet hetzelfde is als 100 mensen in een kleine zaal." Ze vragen minstens 60 procent zaalcapaciteit.

Daarnaast leggen ze ook een eis op tafel om de steunmaatregelen te verlengen. Kestens: "We gaan praten over een relanceplan, met als horizon eind volgend jaar. We vragen verlengde steunmaatregelen en extra steun, zoals een bankendeal en verlenging van werkloosheidsuitkering."

"Uit het bronnenonderzoek van professor Pierre Van Damme, zijn 0 gevallen terug te leiden naar de cultuurpraktijk." Tom Kestens benadrukt dat de cultuursector helemaal klaar is om veilig evenementen te kunnen organiseren. "Wij staan heel de tijd in contact met virologen, om alles veilig te laten verlopen."

De Nationale Veiligheidsraad komt donderdag samen.

Beluister hier het gesprek met Tom Kestens over hun eisen voor de Veiligheidsraad op donderdag:

Tom Kestens over de eisen van de crisiscel cultuur

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.