Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cruella keert terug naar het grote scherm.

Cruella keert terug naar het grote scherm.Kunst & Cultuur

Vandaag verschijnt er een nieuwe film op Disney+: Cruella. Een van de bekendste filmbooswichten aller tijden kreeg een spin-off. "De film is duidelijk voor een iets volwassener publiek. Stoerder en sarcastischer dan we van Disney gewoon zijn”, vertelt Lieven Trio.
© Disney

Emma Stone in de rol van Cruella

Cruella de Vil uit de klassieke Disney-tekenfilm 101 Dalmatiërs is terug van weggeweest. Na 60 jaar verschijnt ze weer op het scherm. “Disney is al lang bezig met het hermaken van alle klassieke tekenfilms, maar dan in live action. Zo verschenen al Jungle Book, Dumbo en recent nog Mulan.” Omdat Dinsey in de jaren 90 al eens een remake van 101 Dalmatiërs maakte, kozen ze nu voor een prequel. “De film toont wat er voorafging aan het verhaal dat we kennen uit de tekenfilm: hoe Cruella zo’n schurk is geworden.”

We leren Cruella kennen als een jonge, coole punk-griet uit het Londen van de jaren 70. Haar echte naam blijkt Estella te zijn. “Ze verdient haar kost als kleine crimineel, maar droomt ervan om modeontwerpster te worden. En die wens komt uit wanneer ze ontdekt wordt door The Baroness, een ijskoningin die een prestigieus modelabel leidt. Aanvankelijk kijkt Estella op naar haar bazin, maar na een tijd loopt dat fout en komt de donkere kant van haar karakter boven.”

Zoals vaak is het de slechterik van de film die de show steelt.
Lieven Trio

Emma Stone, de actrice uit onder meer La La Land, speelt Cruella. "Maar zoals zo vaak is het de slechterik van de film – of in dit geval: de slechtste slechterik van de twee – die de show steelt: Emma Thompson, de geweldige Engelse klasbak. Ze is ronduit fantastisch. IJskoud, je ziet haar geen enkele keer lachen. Maar ze deed mij soms wel geweldig hard lachen."

De film is in zekere zin nogal atypisch voor Dinsney. “Cruella is voor een volwassener publiek gemaakt en is wat stoerder en sarcastisch. Bovendien werd de regie gedaan door een aparte regisseur: Craig Gillespie. Die maakte onder andere I, Tonya en Lars and the Real Girl. In Cruella herken je duidelijk zijn stijl: zwarte humor en gevoel voor komische timing." Gillespie werkt samen met de Belgische director of photography Nicolas Karakatsanis. “Zijn cameravoering is echt heel bepalend is voor de sfeer van de film: het mag allemaal een beetje swingen, en hij heeft ook een soort tastbaarheid, die vrij zeldzaam is in die “live action”-films van Disney, die meestal toch ook voor heel groot deel uit computereffecten bestaan”, vertelt Lieven Trio. 

"De film is een soort heist movie, waarin Cruella constant nieuwe plannetjes bedenkt om de barones publiekelijk voor schut te zetten. Dus is het fijn entertainment? Zeker. Maar anderzijds, als je me nu vraagt: was deze film nodig? Dan is mijn antwoord wel heel duidelijk “nee”. Het is en blijft een spin-off, een manier om een geliefde filmklassieker nog een beetje verder uit te melken. Op een amusante manier, gelukkig wel."

Luister hier naar het gesprek met Lieven Trio:

Lieven Trio over Cruella

Cruella is vanaf vandaag te zien op Disney+ met een VIP-toegang.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.