Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cuba. La Lucha.

Cuba. La Lucha.Kunst & Cultuur

Carl De Keyzer heeft een weergaloos gevoel voor timing. In 1989 stelde hij zijn fotoreeks Homo Sovieticus voor, net op de avond dat de Muur viel. Nu trok hij naar Cuba, net wanneer Obama aankondigde de relaties terug aan te knopen. Het oude Cuba staat op zijn laatste benen, maar Carl De Keyzer legde het nog net vast. Met een heel eigen blik - en zonder één sigarenrollende schone in beeld.
Carl De Keyzer, Camagueey Cuba 2015 c Roberto Polo Gallery

Carl De Keyzer, Camagueey Cuba 2015 c Roberto Polo Gallery

Carl De Keyzer is al een carrière lang gefascineerd door wat systemen met mensen doen. Meer dan vijf decennia communisme hebben Cuba en haar inwonders in armoede achtergelaten. Maar door de toenaderingen van de Verenigde Staten, loert het kapitalisme om de hoek. Het is nog maar de vraag of dat ook effectief tot een beter leven voor de Cubanen zal leiden. Met zijn foto's beantwoordt De Keyzer die vraag niet, hij registreert, op heel eigen wijze, een land dat op een breuklijn staat.

Salut les Cubains

Net na de machtsovername van het nieuwe, communistische regime, trok een andere fotografe naar Cuba. Agnès Varda's prachig gemonteerde foto-film uit 1963, met een soundtrack die ze ter plaatse opnam, verraadt een heel andere, nog optimistische blik op het eiland. Varda portretteert Cuba als een tropisch paradijs vol blij dansende mensen en lyrische poëten.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Nicky Aerts

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

En Pompidou kan ook gedownload worden als podcast. Zo kan u een uitzending steeds bewaren voor later.

Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Facebook
Klik hier en bekijk wat Pompidou te bieden heeft op Instagram