Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Culturele iconen in Pompidou

Culturele iconen in PompidouKunst & Cultuur

Pompidou stuurt u de zomer in met vier iconen uit de cultuurgeschiedenis: Charles Baudelaire, Charlie Chaplin, Piet Mondriaan en Paul-Gustave Van Hecke.
Charles Baudelaire door Nadar, foto via Wikimedia Commons

Charles Baudelaire door Nadar, foto via Wikimedia Commons

Hij baatte een eigen modehuis uit, verhandelde kunst en schreef voor kranten van de meest uiteenlopende politieke strekkingen. Zonder hem hadden kunstenaars als Constant Permeke, René Magritte en Paul Delvaux misschien veel minder succes gehad. Paul-Gustave Van Hecke speelde een cruciale rol in de Belgische kunstwereld en Manu van der Aa schreef daar een uitstekend boek over: 'Tatave' (Lannoo). Op maandag 20 juni is hij te gast bij Kurt Van Eeghem.

In 2017 vieren we 100 jaar De Stijl. Boegbeeld Piet Mondriaan staat centraal in Pompidou op dinsdag 20 juni. Chantal Pattyn praat dan met Hans Janssen, hoofdconservator van Gemeentemuseum Den Haag, over zijn boek 'Een nieuwe kunst voor een ongekend leven' (Hollands Diep).

Matthijs de Ridder bekijkt de grote gebeurtenissen van de 20ste eeuw door de ogen van Charlie Chaplin in 'De eeuw van Charlie Chaplin' (De Bezige Bij). Dat verhaal hoort u op woensdag 21 juni.

Afsluiten doen we met Charles Baudelaire, die deze zomer precies 150 jaar dood is. Chantal Pattyn duikt in zijn vileine kunstkritieken en revolutionaire versregels met Alexander Roose, Claude Blondeel en Guy Van Looy

Pompidou is er na de zomervakantie terug op maandag 4 september.

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.