Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Cultuursector schrijft open brief aan Sophie Wilmès

Cultuursector schrijft open brief aan Sophie WilmèsKunst & Cultuur

Vandaag in de krant De Standaard een opmerkelijke open brief aan premier Sophie Wilmès. ‘De culturele sector heeft geen enkel vooruitzicht op herstel’, staat er te lezen. 300 Belgische artiesten ondertekenden hem waaronder Arno, de gebroeders Dardenne, Angèle, Anne Teresa De Keersmaeker en Guy Cassiers.
foto van een lege theaterzaal © Dirk-Jan Visser

Het is onduidelijk of de theaterzalen dit jaar nog open zullen gaan

‘De culturele sector heeft momenteel geen enkel concreet vooruitzicht op herstel’, staat in de brief. ‘De duizenden werkers die van deze sector leven, hebben al bijna 60 dagen geen enkele duidelijkheid. (…) Al bijna twee maanden lang zijn ze hun jobs, voorziene projecten en inkomensbronnen kwijtgespeeld, in de meeste gevallen zonder de minste financiële compensatie. De Commissie Sociale Zaken vindt het nog steeds niet dringend om daar iets aan te doen. (…) We beoefenen ons vak binnen een systeem dat tijdelijke arbeidsovereenkomsten, bijbaantjes, zelfredzaamheid en onbetaald werk in elkaar puzzelt. (…) Deze gezondheidscrisis treft ons dubbel zo hard omdat de fysieke nabijheid van mensen noodzakelijk is voor onze productie- en distributiemethoden. (…) Om het voortbestaan van de culturele sector te verzekeren dient u een uitzonderingstoestand af te roepen vóór het begin van de zomer, die voortduurt tot wij onze normale activiteiten kunnen hervatten.’

 

Het probleem begint zich uit te breiden naar het najaar, we hebben geen perspectief.
Theatermaker Clara Van den Broek

De briefschrijvers vragen een onvoorwaardelijke verlenging van het recht op werkloosheidsuitkeringen voor degenen die daar recht op hebben in het kader van hun kunstenaarsstatuut, en dit tot ten minste een jaar na de officiële heropening van de culturele instellingen.

In Espresso gaf theatermaker Clara Van den Broek (van o.a. SKaGeN) meer uitleg bij de brief.

Clara Van den Broek over de open brief van de cultuurwereld

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.