Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Herbeluister de prestatie van Thomas Vanderveken

Herbeluister de prestatie van Thomas VandervekenKlassieke muziek

2017 was een bewogen jaar voor Thomas Vanderveken. Hij ging voor Canvas de uitdaging aan om in één jaar tijd het pianoconcerto van Edvard Grieg in te studeren en uit te voeren. Tegelijk riep hij studenten van muziekacademies op om een gelijkaardige uitdaging aan te gaan. Donderdag 7 december speelde Thomas Vanderveken met het Brussels Philharmonic in De Bijloke. Herbeluister het concert!
Thomas Vanderveken aan de piano met Eliane Rodrigues

Thomas Vanderveken en Eliane Rodrigues © Geert Van Hoeymissen

Het was een jongensdroom van Thomas Vanderveken: pianist worden. Hij studeerde als kind veel piano, volgde twee jaar conservatorium, en pakte na jaren de draad weer op. Hij begon dus niet van nul. Toch was het een harde dobber, en het is een grote verdienste van de canvasreeks dat ook het grote publiek meer dan ooit beseft dat muzikanten allerminst een luizenleventje lijden. Keihard werken is het, elke dag, om muzikant te worden. En eens je het bent, moet je je elk concert opnieuw bewijzen. Bij Thomas lag de nadruk op het technisch onder de knie krijgen van de partituur. Dat vinden we voor professionele musici gewoon een evidentie. Hun muzikale interpretatie maakt het verschil. Hoedje af voor alle musici!

Recital

Het concert in De Bijloke in Gent begon met een recital door de drie pianisten die Thomas afgelopen jaar tijdens zijn boeiende zoektocht hebben gecoacht: Liebrecht Vanbeckevoort, Jef Neve en Eliane Rodrigues. Het was Eliane Rodrigues die Thomas wekelijks enthousiast les gaf en stuurde in zijn pianostudie. Tijdens de pauze van het concert vroeg Nicole Van Opstal haar hoe zij op dit jaar terugkijkt.

Klik hier en herbeluister alles
 

Hanne Dauwe © VRTJoost Joossen

Speel het hard

Maar liefst 300 amateurmuzikanten studeerden na een oproep van Thomas op social media even hard aan hun eigen muzikale droom en maakten met hun inzendingen voor de actie ‘Speel Het Hard’ een boeiend webplatform. Tien ervan speelden de finale van deze wedstrijd, en winnaar Hanne Dauwe - een 13-jarige violiste - speelde net als Thomas op donderdag 7 december met het Brussels Philharmonic. 

Brussels Philharmonic

Eén voorwaarde koppelde de intendant van het Brussels Philharmonic aan de stunt van Thomas: dat het orkest kon weigeren om met hem samen te spelen als de kwaliteit tijdens de repetitie onvoldoende zou blijken. De repetitie is achter de rug, en Thomas kreeg groen licht. Ook al zal zijn uitvoering niet die van zijn idool Leif Ove Andsnes benaderen, spannend wordt ze zeker. En alsof deze uitdaging nog niet genoeg was, maakten een buikgriep en een zieke baby het slotparcours nog wat zwaarder. Maar ook dat is real life voor artiesten… Toi toi toi, Thomas!

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Julie Van Bogaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel / Werner Trio / Katelijne Boon / Mark Janssens / Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.