Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Da 5 bloods

Da 5 bloodsKunst & Cultuur

Vanaf vandaag is de nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Spike Lee te zien op Netflix. Met Da 5 Bloods kaart hij racisme en geweld op zwarte Amerikanen aan, bijzonder actueel dus.
© Netflix

Beeld uit Da 5 Bloods van Spike Lee

Veel van Spike Lees films gaan over racisme en de onderdrukking van zwarte Amerikanen, ook zijn nieuwste, Da 5 bloods. De regisseur weet zijn moment te kiezen: de film komt in een heel tumultueuze periode uit, met de wereldwijde betogingen na de dood van George Floyd. Niet alleen deze film, maar ook een vorige lijkt plots heel actueel. In zijn film Do the right thing uit 1989 wordt een zwart personage verstikt door de politie.

Deze film komt als geroepen. Hij is echt wat we nu nodig hebben.
Lieven Trio

Da 5 Bloods opent met archiefbeelden uit de late jaren 60. Ook toen waren er enorme protesten, na de dood van Martin Luther King. Na die inleiding gaat de film een heel andere weg op: vier zwarte Vietnamveteranen keren na een halve eeuw terug naar de jungle om een schat te zoeken die ze destijds diep in het oerwoud hebben begraven. Volgens onze filmman Lieven Trio zou Spike Lee Spike Lee niet zijn als in dat ‘avonturenverhaal’ geen politieke dimensie verscholen zit: “Een van de personages vertelt dat de Amerikaanse bevolking destijds voor 11 procent uit zwarten bestond en er onder de Amerikaanse troepen in de Vietnamoorlog zeker 32 procent zwarten waren. Zwarte Amerikanen werden niet alleen disproportioneel veel naar het land gestuurd, maar ter plekke ook als kanonnenvlees opgevoerd.”

Is de film het bekijken waard? “Niet alle personages en scènes zijn even sterk. De film duurt ook erg lang, tweeënhalf uur. Dat is jammer, want als het plot strakker was geweest, zouden de vele thema’s die onder de oppervlakte zitten beter tot hun recht komen.” Toch is er ook een groot pluspunt aan de film. “Muziek is er van Terence Blanchard, de bekende Amerikaanse jazztrompettist, die in het verleden ook al met Spike Lee samenwerkte. Da 5 Bloods kreeg een heel warme, orkestrale soundtrack, die niet alleen de heroïsche, maar ook de tragische dimensie van de personages in de verf zet.”

Lieven Trio over Da 5 Bloods

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.