Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dag van de Dans 2019: tips van Filip Tielens

Dag van de Dans 2019: tips van Filip TielensBlijf verwonderd!

Zaterdag 27 april 2019 vindt voor de vierde keer de Dag van de Dans plaats. In heel Vlaanderen en Brussel wordt gedanst, van Oostende tot Tongeren. Onze theaterman Filip Tielens pikte voor Espresso uit het rijkgevulde programma enkele tips.
Dag van de Dans

Dag van de Dans

De Dag van de Dans is een promotiefestival voor dans, met een focus op het hedendaagse dansgenre. Vorig jaar lokte het festival een flinke 20.000 bezoekers. Dit jaar kan je naar voorstellingen gaan van bekende namen als Wim Vandekeybus en Jan Martens. Of bezoek de cinema voor een dansfilm die een blik achter de schermen toont bij Rosas & Peeping Tom. De Dag van de Dans is dit jaar te beleven met 91 evenementen over heel Vlaanderen en Brussel. In theaters, maar evengoed op straat en in musea. Filip Tielens pikte er voor Espresso drie projecten uit.

 

 

 

Letters to Dance
Een project van het Duitse kunstenaasduo Deufert & Plischke. Het duo trok drie weken langs allerei plaatsen met twee vragen: 'Wil je een brief aan de dans schrijven?' en 'Wat is jouw favoriete beweging'?
Aan de hand van de antwoorden creëerden Deufert & Plischke een nieuwe choreografie.

Ze zullen ons niet temmen
Op vraag van cultuurcentrum De Grote Post creëerde Wannes Cappelle een nieuw Vlaams Volkslied, een minder militante en meer inclusieve tegenhanger van de Vlaamse Leeuw.
Het lied moet de veelkleurige, diverse Vlaamse bevolking van nu representeren, en dat zie je ook in de keuze voor de twee choreografen die er een bijbehorende dans op maakten: Darryl Woods (een zwarte Texaan die in Kortrijk woont en nog danste bij Sidi Larbi Cherkaoui) en Lisi Estaras (een joodse Argentijnse uit Gent, bekend van bij Alain Platel). Zij creëerden samen met een vijftigtal Oostendenaars een hedendaagse volksdans, die samen met het lied van Wannes Cappelle en met zeven nieuwe Vlaamse vlaggen van Telma Lannoo zaterdagmiddag gepresenteerd worden in openlucht, op het Vissersplein in Oostende.

Dansketting
Dat mag je je letterlijk voorstellen: een feestelijke stoet dansers, begeleid door een lokale fanfare, die door de straten van de stad trekt. Vorig jaar experimenteerde Danspunt er voor het eerst mee. En dat was een succes want het lokte 1000 deelnemers. Deze zaterdag zijn er zeven danskettingen: in Aalst, Geel, Hasselt, Ninove, Kortrijk, Herentals en Turnhout.

Alle info op www.dagvandedans.be 

 

Filip Tielens over Dag van de Dans

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.