Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Damien Guillon - Céline Scheen - Le Banquet Céleste

Damien Guillon - Céline Scheen - Le Banquet CélesteKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Céline Scheen, sopraan; Damien Guillon, contratenor; Le Banquet Céleste o.l.v. Damien Guillon
Hoes van de cd van le Banquet Céleste en Damien Guillon

De cd van Le Banquet Céleste en Damien Guillon

De contratenor Damien Guillon, uit de “stal” van Andreas Scholl, dirigeert zijn eigen ensemble Le Banquet Céleste op een nieuwe cd met werk van Johann Sebastian Bach en van Antonio Vivaldi. Psalm 51 Tilge, Höchster, meine Sünden BWV1083 is een heel bijzonder werk en toch, hoewel de titel u misschien niet veel zegt, kent u het al! Bach herwerkte namelijk hét Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi en kneedde het naar de Duitse, protestantse tekst van psalm 51. Bach was hiermee niet aan zijn proefstuk toe – hij bewonderde, bestudeerde en bewerkte al eerder concerti van Antonio Vivaldi. Een teken van appreciatie, geen fantasieloos plagiaat.

Damien Guillon zingt hier samen met de Belgische sopraan Céline Scheen. Beide stemmen vloeien heel natuurlijk in mekaar over, klinken harmonieus samen en reiken solo’s aan zonder mekaar te willen overtroeven. Een prachtige combinatie. En het wordt nόg beter, met religieus werk van Antonio Vivaldi. Vivaldi bleef zijn hele leven een devoot priester. Hij zou zijn rozenkrans alleen opzij gelegd hebben om muziek te schrijven… Geen wonder dat zijn religieuze muziek zo oprecht klinkt, maar ook boeiend en virtuoos. Zijn Nisi Dominus RV608 zit vol afwisseling en contrast in tempo, ritme, klankkleur, …

Damien Guillon zingt alles met schijnbaar gemak, in alle eenvoud, geen overdreven vibrato’s of geforceerde klanken. En Vivaldi blijkt eens te meer meester van snelle, gedreven delen, maar zeker ook van lyrische, ontroerende melodieën – ten bewijze: Cum dederit dilectis suis somnum. Zo hoorde u het nooit eerder.

Een mooi programma en een schitterend debuut van Damien Guillon bij Glossa. Uiteraard is dat ook de verdienste van Céline Scheen en Le Banquet Céleste, die helemaal mee zijn in het verhaal. Benieuwd naar meer.

- Els Van Hoof

Klara's oordeel