Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Daniel Sternefeld in Nuits d'été

Daniel Sternefeld in Nuits d'étéKlassieke muziek

Componist Daniël Sternefeld kende het orkest door en door, en dat is te merken in zijn composities: zijn orkestraties zijn origineel en zeer kleurrijk. Nuits d'été gaat dieper in op de Breughelsymfonie, die gebaseerd is op vier schilderijen van Pieter Breughel.
Daniel Sternefeld in 1956@KVC

Daniel Sternefeld in 1956

Daniel Sternefeld werd in 1905 in Antwerpen geboren. Compositie studeerde hij bij Renaat Veremans en Paul Gilson, directie bij Frank van der Stucken, en later ook bij beroemdheden als Bernard Paumgartner, Clemens Krauss en Herbert von Karajan. Aanvankelijk was hij actief als fluitist, vanaf eind jaren dertig tot 1970 had hij in binnen- èn buitenland een succesvolle carrière als dirigent. Hij was verbonden aan de Vlaamse Opera en vanaf 1948 tot 1970 dirigeerde hij het orkest van de radio. Hij zou er tal van opnames realiseren, waaronder heel wat creaties.

Sternefeld kende het orkest door en door en dat is te merken in zijn composities: zijn orkestraties zijn origineel en zeer kleurrijk.

Bekende werken zijn ondermeer het ballet Pierlala – dat Jeanne Brabants dikwijls choreografeerde -, de opera Mater Dolorosa, en de symfonieën.

De eerste symfonie ontstond in de jaren '40, het is de wrange weerslag van zijn oorlogservaringen. Sternefeld was van Joodse afkomst en werd in 1943 verscheidene maanden in de Dossinkazerne opgesloten.

Op zijn tweede symfonie, de Breughelsymfonie, is het wachten tot 1983. Sternefeld was toen al enige tijd met pensioen en had opnieuw de tijd om te componeren.

De Breughelsymfonie is gebaseerd op 4 schilderijen van Pieter Breughel: De dans van de bruid (1566), Winterlandschap met vogelval (1564); Parabel van de blinden (1568); Triomf van de dood (1562). Verwacht geen volksliedjes of gezellige pastiches bij Sternefeld: De dans van de bruid (deel 1) bijvoorbeeld sluit eerder aan bij Les Noces van Igor Stravinsky, één van de lievelingscomponisten van Sternefeld, en in ‘Winterlandschap’ (deel 2) evoceert hij op meesterlijke wijze de Siberische kou die Europa toen teisterde.

Nicole Van Opstal vertelt u er alles over in Nuits d’été.

De Breughelsymfonie van Daniël Sternefeld, woensdag 12 augustus om 20.00 u in Nuits d’été.

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.