Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Daniil Trifonov - Transcendental - Franz Liszt

Daniil Trifonov - Transcendental - Franz LisztKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Daniil Trifonov, piano. Label: Deutsche Grammophon 479 5529.
Hoes van de cd Transcendental van Daniil Trifonov

Daniil Trifonov speelt Franz Liszt

Programma: Franz Liszt: 12 Etudes d’exécution transcendante – Deux études de concert – Trois études de concert – 6 Grandes études de Paganini.

Met deze waarlijk Olympische en heroïsche tocht doorheen de volledige concertetudes voor solo piano, bijeengebracht op twee cd’s, brengt Daniil Trifonov een eerbetoon aan de grote pianist-componist. Volgens Trifonov veranderde Liszt de muziek voorgoed: hoe ze werd beluisterd, hoe ze werd uitgevoerd, en wat de muziek kon uitdrukken – wat het m.a.w. betekende om een artiest te zijn.

Want deze werken behoren inderdaad tot de moeilijkste en meest veeleisende uit de hele pianoliteratuur. Franz Liszt componeerde zijn 12 Etudes d’exécution transcendante in 1837, en gaf ze hun definitieve, herwerkte vorm in 1851. Deze overwegend heroïsche en dramatische stukken bevatten een bijna onuitputtelijk arsenaal aan kleuren en ritmes, en ze bieden een wonderbaarlijke synthese van zowat alle expressieve mogelijkheden van de piano. Daarnaast zijn ze soms ook doordrongen van de meest diepzinnige poëzie en sprookjesachtige, onwereldse sferen.

De 6 Grandes études de Paganini uit 1838 droeg Liszt op aan Clara Schumann. Zij zijn samengesteld uit bewerkingen voor piano van zes Caprices voor viool solo van de beroemde virtuoos. En ook in deze werken verwerkte Liszt voor die tijd ongehoorde en gedurfde technische en instrumentale vernieuwingen. Hij slaagde er moeiteloos in om de typische virtuoze en technische mogelijkheden van de viool om te zetten in een nieuwe pianostijl. Voorts vind je op deze dubbel-cd ook nog de Deux études de concert uit 1862, twee karakterstukken waarin de virtuositeit meer ingedamd is, en de Trois études de concert, drie elegante werken vol melodische charme, waarmee Liszt zijn grote bewondering voor Chopin wilde aantonen.

Het is duideliijk: dit is voer voor de beste, meest doorwinterde en technisch uiterst begaafde pianisten. En toch is de Russische pianist Daniil Trifonov nog maar 25 jaar! Hij maakte al een enorme indruk met zijn eerdere cd’s, ook bij Deutsche Grammophon, met werk van Rachmaninov, Liszt, Chopin en Medtner. Maar op deze nieuwe cd, in dit bijzondere repertoire, lijkt hij, zo mogelijk, op een nog hoger niveau te spelen. In een van haar zeldzame interviews, voor de Washington Post, omschreef Martha Argerich zijn pianospel als volgt: “Hij heeft alles en nog meer. Wat hij met zijn handen doet is technisch ongelofelijk. En daar is ook zijn toucher – dat heeft tederheid, maar ook iets demonisch. Ik heb nog nooit zoiets gehoord.” En precies zo klinkt ook deze Liszt: intelligent, op een bijna nonchalante manier virtuoos, sprankelend, opwindend, teder en gevoelig.

Kortom: een van de cd’s van het jaar!

- Bart Tijskens

Klara's oordeel