Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Dansen op straat

Dansen op straatKunst & Cultuur

Op woensdag 7 juli gaat de nieuwe voorstelling Birds van choreograaf Seppe Baeyens in première. De dansers en muzikanten spelen niet in een theater, maar gewoon op straat. Zo gaan performers, toeschouwers en toevallige passanten speels met elkaar in interactie.
Jonge danser in BirdsDanny Willems

"We vertrekken vanuit de dagdagelijkse beweging en voegen daar op een organische manier dansante elementen aan toe.”

Birds is een genereuze, sociale choreografie op zoek naar verbinding en verbeelding. De voorstelling onderzoekt hoe je een tijdelijke gemeenschap kan vormen met dans als taal. Seppe Baeyens vond daarvoor inspiratie bij vogels: “Het zwermen van vogels vind ik heel mooi. Daar zit geen leiderschap in, en dat is ook een van de vertrekpunten van de voorstelling. Iedereen kan op een gelijkaardige manier een impuls geven aan de voorstelling.”

Birds is geen flashmob. “Wij claimen de openbare plek niet, maar infiltreren langzaam in de publieke ruimte. We vertrekken vanuit de dagdagelijkse beweging en voegen daar op een organische manier dansante elementen aan toe.”

Er zijn een heleboel mensen die weinig toegang vinden tot theater. Daarom brengen we het theater letterlijk ín de wereld.

Aan Birds werken zowel professionals als amateurs mee. Er ging een lang creatieproces vooraf, en de voorstelling is ook een proces op zich. Seppe Baeyens werkte samen met theatermaakster Martha Balthazar en choreograaf Yassin Mrabtifi. “In mijn producties zet ik altijd mensen van verschillende leeftijden en achtergronden bij elkaar.”

Birds is een productie van Seppe Baeyens en Ultima Vez. De voorstelling speelt van woensdag 5 juli tot zondag 11 juli in Circus Space, Ossegemstraat 50 in Molenbeek.

Herbeluister hier het gesprek met Seppe Baeyens in Espresso.

Seppe Baeyens over Birds

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.