Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Das Lied von der Erde: een ode aan Reinbert de Leeuw

Das Lied von der Erde: een ode aan Reinbert de LeeuwKlassieke muziek

Op 17 maart speelt Het Collectief op het Klarafestival Das Lied van der Erde in de bewerking van de overleden Nederlandse dirigent, pianist en componist Reinbert de Leeuw. Het ensemble heeft het stuk vlak voor de dood van de muziekgoeroe nog opgenomen en moet het dus nu zonder zijn muzikale leiding doen. Thomas Dieltjens, pianist en artistiek leider van Het Collectief, vertelt over de samenwerking met zowel De Leeuw als de nieuwe dirigent Gregor Mayrhofer.
© VRT rr

Het Collectief speelt Reinbert de Leeuws bewerking van Das Lied von der Erde

‘Es ist noch nicht alles verloren!‘ Dat is de slagzin van het Klarafestival. En daarmee hopen we een punt te zetten achter dit bewogen jaar. Op 17 maart speelt Het Collectief Mahlers Das Lied von der Erde in de bewerking van Reinbert de Leeuw. Het is het laatste stuk dat de Nederlander voor zijn dood opnam op cd, en dat deed hij met datzelfde Brusselse ensemble.

Tijdens het Klarafestival staat de 33-jarige Gregor Mayrhofer op de dirigentenbok. Gregor is (nu nog) een pak onbekender dan Reinbert maar dat is volgens Thomas Dieltjens een voordeel. De jonge dirigent kan als geen ander zijn eigen interpretatie mengen met die van de Nederlander. Met goed gevoel voor ritmiek en instrumentale details is hij een ware Duitse Kapelmeister en dat past prima bij de visie van De Leeuw, die vooral op zoek ging naar de boodschap van de componist.

Reinbert was er goed in om zijn eigen leven te regisseren en hij is dat tot aan zijn begrafenis aan toe blijven doen. Hij wilde zijn eigen dood niet zomaar laten gebeuren.
Thomas Dieltjens

Gustav Mahler schreef Das Lied von der Erde nadat hij hoorde dat zou gaan overlijden aan hartfalen. Geen wonder dus dat Reinbert vlak voor zijn dood aan Het Collectief vroeg om dit stuk op te nemen op cd. De dirigent staat er om bekend zijn leven te bekijken door de ogen van de muziek en Das Lied von der Erde past dus als geen ander bij het einde daarvan.

Met zijn bewerking probeerde Reinbert dichter bij de bedoeling van Mahler te komen. De Nederlander was ervan overtuigd dat als Mahler de ensemblecultuur zou hebben gekend, hij Das Lied von der Erde voor een kamermuziekgezelschap zou hebben geschreven. De partituur is zo sober dat het bijna niet anders kan. Daarom bewerkte De Leeuw het symfonische werk voor een kleinere bezetting.

Door dit werk in die bezetting uit te voeren brengt Het Collectief een ode aan de Nederlandse musicus. En natuurlijk ook aan Mahler. Dat zou De Leeuw immers het liefste hebben gewild.

Je kan Das Lied von der Erde gratis streamen op 17 maart 2021 via de site van het Klarafestival.

4-3-2021 Thomas Dieltjens

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.