Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
David Hockney - Tate Britain

David Hockney - Tate BritainKunst & Cultuur

Tate Britain viert de 80ste verjaardag van schilder David Hockney met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling.
David Hockney, Portrait of an artist pool with two figures, 1971

David Hockney, Portrait of an artist pool with two figures, 1971

David Hockney heeft op z'n 80ste een sterrenstatus bereikt. Zijn portretten, landschappen en taferelen met zwembaden zijn uitgegroeid tot iconen. Maar zijn werken gaan verder dan de hedonistische leegte die ze oproepen, zo blijkt uit de overzichtstentoonstelling in Tate Britain.

De tentoonstelling opent met een zaal vol werken waarin Hockney elementen uit verschillende avant-gardistische stijlen combineert. Meteen wordt de kern van zijn oeuvre duidelijk: hoe kan hij de tijd en ruimte die we in werkelijkheid ervaren tot leven wekken op doek?

Ook andere facetten van Hockney komen aan bod: niet alleen de schilderijen vol heldere en zuivere kleuren, maar ook virtuoze potloodtekeningen en fotografische werken waarin hij verschillende polaroidshots bijeenbrengt tot één geheel. Hockney maakt ook levendige taferelen op een tabletcomputer.

Hoogtepunt van de tentoonstelling zijn de grote landschapsschilderijen, waarin Hockney in verschillende panelen hetzelfde tafereel schildert in verschillende lichtomstandigheden. 

Onze kunstcriticus Jeroen Laureyns moest na het zien van de tentoonstelling zijn mening over David Hockney herzien. Vroeger vond hij hem maar een oppervlakkige hedonist, nu noemt hij hem een superieure sensualist.

Beluister zijn verslag in Pompidou hieronder:

Jeroen Laureyns over Hockney

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Nicky Aerts brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.