David Van Reybrouck: "Laat mensen eindelijk spreken"Kunst & Cultuur

David Van Reybrouck
Bij discussies over hoe wij Europeanen moeten omgaan met ons koloniaal verleden blijft iedereen altijd steken bij de vraag wat er moet gezegd worden. Terwijl: "het gaat niet altijd over spreken, het gaat ook over luisteren. Laat mensen eindelijk spreken."
Historici wagen zich vaak niet aan mondelinge bronnen vermits ‘te moeilijk’ of ‘te subjectief’. Maar David Van Reybroeck is er steevast van overtuigd dat het cruciaal is dat soort bronnen naar waarde te schatten. "De meerwaarde van mondelinge getuigenissen zijn voor mij overduidelijk. Die wegen ruim op tegen de nadelen. Ik versta de geschiedenis veel beter als ik het door de ogen van de mensen mag meemaken."
Indonesië was het eerste land dat na WOI de onafhankelijk uitriep dus veel van de mensen die Van Reybrouck interviewde waren uiteraard al negentig jaar of ouder. Je zou kunnen denken dat de geheugens van deze negentigplusser hen te hard in de steek lieten als het aankwam op het herinneren van de heftige gebeurtenissen die zich zeventig jaar geleden hebben voltrokken. Doch Van Reybrouck heeft het tegendeel ervaren. "Ik heb gemerkt dat traumatische ervaringen pas later in het leven naar bovenkomen. Bovendien hebben ze de eigenschap dat ze nauwelijks vervormen door de tijd. Trauma slijt niet. Het wordt geëtst in het geheugen."
Beluister de volledige uitzending: