Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
David Van Reybrouck: "Laat mensen eindelijk spreken"

David Van Reybrouck: "Laat mensen eindelijk spreken"Kunst & Cultuur

David van Reybrouck bracht in zijn nieuwe boek ‘Revolusi’ de onafhankelijkheidsstrijd van de ex-kolonie Indonesië in kaart door de laatste nog levende, ongehoorde getuigen een stem te geven.
©

David Van Reybrouck

Bij discussies over hoe wij Europeanen moeten omgaan met ons koloniaal verleden blijft iedereen altijd steken bij de vraag wat er moet gezegd worden. Terwijl: "het gaat niet altijd over spreken, het gaat ook over luisteren. Laat mensen eindelijk spreken." 

Historici wagen zich vaak niet aan mondelinge bronnen vermits ‘te moeilijk’ of ‘te subjectief’. Maar David Van Reybroeck is er steevast van overtuigd dat het cruciaal is dat soort bronnen naar waarde te schatten. "De meerwaarde van mondelinge getuigenissen zijn voor mij overduidelijk. Die wegen ruim op tegen de nadelen. Ik versta de geschiedenis veel beter als ik het door de ogen van de mensen mag meemaken."

Indonesië was het eerste land dat na WOI de onafhankelijk uitriep dus veel van de mensen die Van Reybrouck interviewde waren uiteraard al negentig jaar of ouder. Je zou kunnen denken dat de geheugens van deze negentigplusser hen te hard in de steek lieten als het aankwam op het herinneren van de heftige gebeurtenissen die zich zeventig jaar geleden hebben voltrokken. Doch Van Reybrouck heeft het tegendeel ervaren. "Ik heb gemerkt dat traumatische ervaringen pas later in het leven naar bovenkomen. Bovendien hebben ze de eigenschap dat ze nauwelijks vervormen door de tijd. Trauma slijt niet. Het wordt geëtst in het geheugen."

Beluister de volledige uitzending:

Podcast Pompidou - dinsdag 8 december 2020

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.