Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De 61ste editie van Gent Festival

De 61ste editie van Gent FestivalKunst & Cultuur

Gent Festival 2018 wordt een knaller! Van 15 september tot 6 oktober maken ze daar een intrigerende muzikale tocht waar het thema Macht de koers bepaalt. Het Festival verleidt met een gevarieerd en verrassend programma. Ze zweren bij klassiek pur sang maar flirten ook met de grenzen van klassiek.

Ton Koopman en zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir

Op dit grensverleggende avontuur nemen ze (inter)nationale kleppers van formaat mee zoals living legend Ton Koopman, de vurige violiste Patricia Kopatchinskaja, monument Josse De Pauw, rising pianist Jan Lisiecki en het opzwepende Antonio Andrade Flamenco Ballet. Vandaag, op 15/05/2018 om 12 uur, barst de ticketstrijd los voor deze machtige 61e editie!

Directeur Veerle Simoens over het thema: 'Via de muziek willen we Macht in al zijn vormen ontdekken en ontleden. Hoe worden kunstenaars gestuurd in hun denken en creëren? En hoe worden wij, in de concertzaal, op onze beurt daardoor beïnvloed? Laat ons ontdekken wanneer macht kracht wordt, wanneer macht verleidt of begeestert, wanneer ze flirt met genialiteit of wegglijdt in misbruik, wanneer ze doet lijden of laat leiden, wanneer ze controleert of voert tot heroïek. Welkom op deze fascinerende tocht!'

De Floraliënreeks

Vijf keer palmen ze de majestueuze Floraliënhal in. Met een oppervlakte van zestienduizend vierkante meter, glazen dak en industriële look is de Floraliënhal dé eyecatcher van deze editie.

Het labo van Kopatchinskaja I DI 18 SEPT, Floraliënhal

De vurige viool van Patricia Kopatchinskaja

Enfant terrible van de vioolwereld, Patricia Kopatchinskaja, durft haar schoenen al eens achterwege te laten op een podium en wil iets betekenen in de hoofden, harten en oren van haar publiek. Ze kiest voor verrassende en originele combinaties zoals jazz met barok. Deze topvioliste is een en al kracht en kleur; haar aan het werk zien met het berucht Camerata Bern is een avontuur voor het oog én oor.

Don Carlos: Corridors of Power I DI 25 SEPT en WO 26 SEPT, Floraliënhal

Verdi’s opera revisited

Het Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen is een hele mond vol voor een indrukwekkend orkest met aanstormend toptalent. Intussen speelden ze in ’s werelds grootste zalen. Voor Gent Festival pakken ze uit met een productie rond de spektakelopera Don Carlos van Giuseppe Verdi en brengen ze een hele rist zangers en figuranten mee. Met hun aanstekelijke speelvreugde dompelen ze je helemaal onder in deze kroniek van liefde, politiek en macht!

De Kathedraalkleppers

Klassiek in haar puurste vorm moét je gewoon in de statige Sint-Baafskathedraal beleven.

Bach, de vijfde evangelist I MA 17 SEPT, Sint-Baafskathedraal

Feestelijk openingsconcert met Bachs Hohe Messe en Ton Koopman.

Voor dit feestelijke openingsconcert kan Gent zich meteen verheugen op de komst van living legend Ton Koopman, een wereldwijde referentie voor de muziek van Bach. Met zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en met vier topsolisten aan zijn zijde, brengt Ton Koopman de diepste betekenis van Bachs Hohe Messe tot spreken. De sacrale akoestiek van de imposante Sint-Baafskathedraal zal daarbij ongetwijfeld een rol spelen...

Magistrale Bruckner 7 I MA 24 SEPT, Sint-Baafskathedraal

Wereldtop in een leren jasje: Esa-Pekka Salonen en London Philharmonia

Met Esa-Pekka Salonen haalt Gent Festival een van ’s werelds beroemdste dirigenten in huis. Samen met zijn Philharmonia Orchestra heeft hij alle troeven in handen om voor muzikaal vuurwerk te zorgen. Ze brengen een programma mee om duimen en vingers af te likken: de Zevende Symfonie van Bruckner en Verklärte Nacht van Schönberg. Enkel een orkest met de superieure kwaliteit van het Philharmonia Orchestra kan deze meesterwerken echt eer aandoen. Een bezwerende luisterervaring!

Concerten in onze achtertuin

Bij de buren van Muziekcentrum De Bijloke is het altijd zalig vertoeven. In deze groene oase van rust laat je de drukte van de stad even achter je.

Distortion, a Hymn to Liberty I DO 20 SEPT, Muziekcentrum De Bijloke

Geen vrede zonder oorlog: Neve, Brossé en Sioen samen in concert

Verenigd staan we sterk! Dat bewijzen de prominente componist Dirk Brossé, de energieke jazz-vedette Jef Neve, en de sympathieke singer-songwriter Frederik Sioen in dit unieke project. Na omzwervingen in Brussel, New York en Düsseldorf, landt hun vredeshymne Distortion, a Hymn to Liberty in Gent. Niet toevallig midden in het Gentse vredesjaar, 100 jaar na het einde van de Groote Oorlog. De drie levende legendes delen het podium met sopraan Hanne Roos en het Belgian National Orchestra. Een genot voor iedereen die zijn oor out of the box te luisteren wil leggen!

Top 3 van de Romantiek I ZA 6 oktober, Muziekcentrum De Bijloke

Slotconcert: Rotterdams Philharmonisch Orkest met Schumann, Chopin en Brahms

Voor het uitbundige slotconcert strikte Gent Festival het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een van de prominentste orkesten in Europa. Ze versterken hun rangen met de 22-jarige toppianist Jan Lisiecki die Chopin weergaloos speelt. Dirigent Antonello Manacorda haalt dan weer het onderste uit de kan bij Schumann en Brahms. Een ultiem festijn dat onmisbaar is voor elke levenslustige muziekliefhebber!

Kids aan zet! De Broertjes Kist (4+) I ZO 30 SEPT, Muziekcentrum De Bijloke

De Broertjes Kist is een spannende voorstelling met aanstekelijk slagwerk, acrobatiek en veel humor, gespeeld door Percossa uit Amsterdam. Ze gebruiken alles wat los en vast zit als instrument en spelen alle mogelijke ritmes. Kruip op het puntje van je stoel en laat je slingeren van de ene emotie in de andere. Stilzitten is onmogelijk!

Kids aan zet! Het verhaal van de soldaat (7+) I ZO 30 SEPT, Muziekcentrum De Bijloke

Muziek moet je horen én zien, bedacht Igor Strawinsky, en hij schreef een heerlijk sprookje op muziek. Hij combineert populaire muziek zoals ragtime en tango met klassiek. Zeven solisten van CASCO Phil brengen een bonte bende van instrumenten mee: viool, contrabas, fluit, fagot, trompet, trombone en slagwerk. En de dirigent natuurlijk. En een verteller! Kurt van Eeghem trekt zijn theaterschoenen aan en brengt de duivel, de soldaat en de verteller tot leven. Een heerlijke voorstelling, voor iedereen van de familie!

Events in hartje en groen Gent

OdeGand I ZA 15 SEPT, hartje Gent

Machtig Stadsfestival

Meer dan 60 concerten palmen de Gentse binnenstad in voor een magisch muziekfeest. Aan de idyllische oevers van de Leie, langs kronkelende steegjes en in verborgen hoekjes ontdek je de hele dag talloze acts: muziek, dans, theater, acrobatie en nog veel meer. Curieuze oren komen aan hun trekken met verrassende muziekgenres die gaan van wereldmuziek tot puur klassiek. Tal van internationaal gerenommeerde artiesten overspoelen de binnenstad en garanderen crème de la crème concerten.

Parklife I ZO 23 SEPT, Parkbos Gent

Open air muziekfestival voor genieters groot & klein

Wonderlijke klanken vullen je oren, homemade lekkers streelt je tong, een eerste verdwaald blaadje dwarrelt op je hand en het grastapijt onder je voeten trilt lichtjes van de muziek die de kids, straffe strijkers, oude rotten of jonge blazers maken. Dat zijn de ingrediënten voor Parklife. Een gratis open air muziekfestival voor genieters groot en klein. In dit muziek-mekka bepaal je zelf het ritme. Je kiest welke tochtjes je maakt op het muzikaal swingend Parkours in het Parkbos.

Tickets

Tickets te koop via www.gentfestival.be/nl/programma of aan de balie van Tickets Gent.
Tickets Gent:
- Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent
- 09 225 01 01