Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De 7 vragen van Ludwig - De antwoorden

De 7 vragen van Ludwig - De antwoordenKlassieke muziek

Onlangs vroegen we u om een antwoord te geven op 7 vragen over Ludwig van Beethoven. Zo maakte u kans op de nieuwe integrale van de symfonieën van Beethoven. Met de Berliner Philharmoniker en Sir Simon Rattle.
Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Deze wedstrijd is afgelopen maar dit zijn de juiste antwoorden

1. In 1779 begon Beethoven met muzieklessen bij de man die verantwoordelijk was voor de opera’s in het theater van Bonn. De man werd een vriend van de jonge Beethoven en had veel invloed op hem. Hij leerde Beethoven orgel spelen, componeren, en hij verdiepte zijn liefde voor de kunst. Wie was die man?

Johann Schmitz
Christian Gottlob Neefe
Michael Haydn

2. In 1795 begon Beethoven concerten te spelen in Wenen. Datzelfde jaar tekende hij ook een contract bij uitgeverij Artaria. Beethoven kwam in contact met de aristocratie en ontmoette een hertog waaraan hij later zijn pathetische pianosonate zou opdragen. Wie was die hertog?

Lichnowsky
Esterhazy
Von Swieten

3. Het jaar 1803 was belangrijk voor Beethoven. Er verschijnt veel nieuwe muziek van hem en hij maakt belangrijke nieuwe vrienden. Eén van die vrienden is Bettina Brentano, en zij brengt Beethoven in contact met een grote schrijver. Welke schrijver was dat?

Goethe
Schiller
Eichendorff

4. Over de echte oorzaak van de doofheid van Beethoven is al veel geschreven. Was een aangeboren afwijking de oorzaak? Wat we ook weten is dat Beethoven een vreemde gewoonte had die zijn gehoor mee kan verslechterd hebben. Wat was die gewoonte?

Beethoven gebruikte te lange stokjes om zijn oren te reinigen
Beethoven stak vaak zijn hoofd in koud water om wakker te blijven
Beethoven beschermde zijn oren nooit bij guur winterweer

5. Op 12 juli 1845 woonde Queen Victoria de onthulling van een Beethoven-monument bij. Maar toen gebeurde er iets verrassends. Wat?

De Queen liep weg omdat ze het een lelijk monument vond
De koning van Pruisen liet zijn ongenoegen blijken omdat hij niet het enige gekroonde hoofd was
De hoge gasten stonden aan de verkeerde kant van het monument en zagen alleen de achterkant

6. Op deze nieuwe integrale van de symfonieën van Beethoven dirigeert Sir Simon Rattle de Berliner Philharmoniker. Maar zijn tijd in Berlijn zit er bijna op. Naar welk orkest trekt Rattle daarna?

London Symphony Orchestra
London Philharmonic Orchestra
Wiener Philharmoniker

7. Sinds begin april heeft de Berliner Philharmoniker een nieuw erelid, een man die in 1966 voor de eerste keer het orkest dirigeerde. Hij was ook assistent van Herbert von Karajan. Over wie gaat het?

Kent Nagano
Daniel Barenboim
Seiji Ozawa
 

de nieuwe Beethoven-integrale op cd
de nieuwe Beethoven-integrale op cd
Ludwig vereeuwigd
Ludwig vereeuwigd
Beethoven getekend
Beethoven getekend

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.