Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De aders van Bertha De Vriese

De aders van Bertha De VrieseKunst & Cultuur

In de uitzending van Belmondo van 29 juli graven we in de archieven van de Universiteit Gent.
Deel van het eindwerk van bertha De Vriese

Preparaat door Bertha De Vriese

De universiteit Gent bestaat tweehonderd jaar – daarom duikt Heleen Debruyne elke zaterdag in haar enorme archieven. Museumconservator Marjan Doom voert haar mee naar Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde, naar een bijzonder preparaat, gemaakt door Bertha De Vriese. dat stuk vertelt ook iets over de geschiedenis van de vrouw aan de universiteit. 

Voor de eerste vrouwelijke professor aan de Ugent, was het nog wachten tot 1913 – dan werd Irène Vanderbracht docent voor de praktijkoefeningen van de vrouwelijke studenten lichamelijke opvoeding. Pas 41 jaar later in 1954 volgde de tweede vrouwelijke professor, juriste Gerda De Bock die later ook als eerste vrouw decaan werd- in 1978 pas. Meer over het werk van Bertha De Vriese en nog 199 andere wonderbaarlijke objecten, vindt u terug in het boek ‘200 jaar Ugent in 200 objecten’ uitgegeven bij Hannibal.
 

29/7 200 jaar UGENT Bertha de Vriese

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.