Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Architectuurbiënnale: "How will we live together?"

De Architectuurbiënnale: "How will we live together?"Kunst & Cultuur

In Venetië is de Biennale Architettura begonnen. Deze zeventiende editie draait rond het thema ‘How will we live together?’. “Architectuur is speelgoed voor volwassenen”, vertelt cultuurjournalist Joris Vergeyle vanuit Venetië.
© Bovenbouw Architectuur

Composite Presence

“Een beetje chauvinistisch, maar het Belgische paviljoen springt er echt uit. Alles is er tot in de puntjes voorbereid. Als je voor het paviljoen staat, zie je meteen de vijf meter hoge maquette van de silo's van Stéphane Beel. Die heeft hij ontworpen voor Axel Vervoordt. Maar die maquette is niet de enige! De curator Dirk Somers creëert met vijftig maquettes een hele stad”, vertelt Joris Vergeyle. Met dat maquettelandschap wil hij de verhouding tussen stad en architectuur in Vlaanderen en Brussel tonen.

Volgens Somers moeten architecten ook nadenken over de vormgeving van de stad. “Het gaat bovendien ook over het succes van bouwmeesters en open oproepen die kwaliteit bewaken in Vlaanderen. Dat is blijkbaar iets waar ze in het buitenland naar opkijken. Maar vooral, het ziet er zo mooi uit.”

Het zou me niet verbazen als Vlaanderen hiermee een prijs in de wacht sleept.
Joris Vergeyle

“Het zou me niet verbazen als Vlaanderen hiermee een prijs in de wacht sleept, maar daarop is het nog even wachten. Niet elk jurylid kon er op dit moment al bijzijn, dus die uitreiking is gepland voor in augustus.”

Het thema, “How will we live together?”, lijkt een logische vraag in deze coronatijden, maar eigenlijk werd de vraag al eerder gesteld. “De Architectuurbiënnale had vorig jaar al moeten plaatsvinden, maar werd dus steeds uitgesteld. De Libanese curator Hashim Sarkis hoopt vooral dat die vraag de komende maanden antwoord zal krijgen. Hij hoopt dat, wanneer het programma dan echt begint in augustus, mensen zelf aan de slag zullen gaan met die vraagstelling. Dat proces is voor hem de essentie en het verhaal van deze editie.”

Wie de toestand van de hedendaagse architectuur wil opmeten, weet wat hem of haar te doen staat! De 17e architectuurbiënnale start officieel dit weekend. Nog tot 21 november kan je de gondel nemen naar Arsenale en Giardini.

Beluister hier het gesprek met Joris Vergeyle:

Joris Vergeyle over de architectuurbiënnale

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.