Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Bende van Jan de Lichte, hét paradepaardje Streamz, rent niet in galop

De Bende van Jan de Lichte, hét paradepaardje Streamz, rent niet in galopKunst & Cultuur

De Bende van Jan de Lichte moest Streamz met veel toeters en bellen lanceren. De reeks is een historisch drama dat maar liefst vier jaar geleden al werd opgenomen en nu eindelijk in Vlaanderen te bekijken is. Filmkenner Lieven Trio bekeek de serie en bleef toch wat op zijn honger zitten.
Still uit de reeks

Trio: “Het is visueel best wel indrukwekkend.”

De Bende van Jan de Lichte is gebaseerd op het leven van Jan de Lichte. Hij maakte rond 1740 de Vlaamse Ardennen onveilig door overvallen, diefstallen en zelfs moorden te plegen. Waar de historische figuur een crimineel was, maakte Louis Paul Boon van de Lichte in zijn gelijknamige boek opeens een held. Het is die romantische versie die ook in de reeks centraal staat. 

De verwachtingen lagen hoog, maar volgens Trio kan de serie die niet helemaal inlossen. Het scenario mist een drive die te wijten is aan de oninteressante relaties tussen de personages. Ondanks de mooie cast, stoorde Trio zich af en toe aan het acteerwerk. Dat komt door de onduidelijkheid over de historische benadering. Trio: “Sommige van de acteurs staan er wat ongemakkelijk bij. Moeten ze proberen te spelen naar de gedragingen uit die tijd of mag het wat hedendaagser?” Die onduidelijkheid zorgt voor een warrig geheel.

De kwaliteiten van de reeks liggen voornamelijk bij de visuele aspecten. De makers hebben een uitstekend werk verricht met de decors, locaties en kostuums die een internationaal niveau uitstralen. Trio: “Het deed mij denken aan Game Of Thrones, vooral de scènes in de bossen met de rovers.” Verder is ook de beeldregie goed. De regisseurs slagen erin een heel grimmige sfeer te creëren. Trio: “Die is best wel indrukwekkend.”

Lieven Trio over De Bende van Jan de Lichte

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.