Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Berliner Philharmoniker verwelkomt Kirill Petrenko als chef-dirigent.

De Berliner Philharmoniker verwelkomt Kirill Petrenko als chef-dirigent.Klassieke muziek

In juni 2015 werd Kirill Petrenko door het voltallige orkest verkozen tot nieuwe chef-dirigent. Vanaf het seizoen 2019-2020 neemt hij zijn functie op, in opvolging van Sir Simon Rattle. Hij treedt alzo in de voetsporen van dirigenten als Furtwängler, von Karajan en Abbado.
Kirill Petrenko© Wilfried Hoesl

Kirill Petrenko, nieuwe chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker.

Kirill Petrenko werd in 1972 geboren in Siberie. Op 18-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn gezin naar Oostenrijk, alwaar hij zijn opleiding orkestdirectie genoot. Van 2002 tot 2007 was Kirill Petrenko algemeen muziekdirecteur van de Komische Oper Berlijn. Hij verscheen ook in andere grote operahuizen in München en Wenen, de Semperoper Dresden, het Royal Opera House in Londen, de Metropolitan Opera New York, de Opéra Bastille in Parijs enz..
In het najaar van 2013 trad Kirill Petrenko aan als algemeen muziekdirecteur van de Bayerische Staatsoper, een functie die hij tot het einde van het seizoen 2019/2020 zal bekleden.
Op het concertpodium dirigeerde hij het Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, de Staatskapelle Berlin en Dresden, , het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, het Cleveland Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra, de London Philharmonic en het Israel Philharmonic Orchestra…
Petrenko is een dirigent die de media meidt, hij geeft bijna geen interviews, lijkt ontzettend introvert, maar eens hij op het podium staat is hij ontzettend gedreven en expressief.
Hij debuteerde met de Berliner Philharmoniker in februari 2006 en onlangs verscheen een eerste cd van hun samenwerking met een gepassioneerde uitvoering van de 6e symfonie van Tchaikovsky.
Voor zijn inauguratieconcert als chef-dirigent kiest Petrenko voor de Lulu-suite van Alban Berg, met de Duitse sopraan Marlis Petersen als soliste. Na de pauze brengt het orkest de 9e symfonie van Beethoven, een van de grootste symfonische meesterwerken van de 19e eeuw. Hierin horen we naast de Berliner Philharmoniker ook het Rundfunkchor Berlin en de solisten Marlis Petersen, sopraan; Elisabeth Kulman, mezzosopraan; Benjamin Bruns, tenor en Kwangchul Youn, bas.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.