De beste cultuurtips om de lockdown door te komenBlijf verwonderd!

In M Leuven kan je virtueel rondwandelen in de expo’s met hun 360°-tours, zoals bijvoorbeeld in de Nel Aerts-expo.
Toneelhuis wordt Radio Toneelhuis
Ook Toneelhuis moest noodgedwongen zijn producties stopzetten, maar achter de schermen in Antwerpen blijven ze repeteren én maken ze lockdown radio vanuit de Bourla. De Toneelhuismakers geven tijdens de radioshow een inkijk in wat hen bezighoudt, waar ze inspiratie uit putten en waar ze nu aan werken. Radio Toneelhuis is er elke dinsdag en donderdag om 20u met een nieuwe uitzending, en te herbeluisteren als podcast.
Collegium Vocale: Wereldpremière Arvo Pärt online
De wereldpremière van Arvo Pärts jongste compositie, Für Jan van Eyck, vond in september plaats in de Sint-Baafskathedraal in Gent voor slechts 200 concertgangers. Corona, je weet wel. Gelukkig werd de compositie voor orgel en koor in opdracht van Collegium Vocale Gent ook opgenomen. Gent Festival van Vlaanderen zal het concert streamen op 20 november, via het platform Sound of Ghent waarop ook Handelsbeurs, Vooruit, Democrazy en Miry concerten aanbieden.

Middelheimmuseum Antwerpen: Berlinde De Bruyckere goes online
In het Middelheimmuseum liep voor de lockdown de expo Focuspresentatie #2 Berlinde De Bruyckere. De expo vertrekt van een archiefmap vol schetsen, foto’s en uitgeschreven projectvoorstellen van de kunstenares en geeft zo een bijzondere inkijk in het werkproces van De Bruyckere. Gelukkig biedt Middelheimmuseum deze focuspresentatie ook helemaal online aan.

Cinema vanuit je zetel
Ook cinema's gaan noodgedwongen opnieuw de online tour op. Nu alle cinemazalen weer gesloten zijn, bieden steeds meer distributeurs en cinema's hun films online aan.
Zo zorgen de stadsbioscopen Lumière voor een cinemagevoel bij je thuis. Zij bieden online films aan die eigenlijk in de bioscopen hadden moeten draaien. Zo kan je bijvoorbeeld The Painted Bird, For Sama en Corpus Christi online bekijken via lumiereseries.com.
Ook Cinema ZED moest noodgedwongen de deuren sluiten, maar ze laten filmfans niet in de steek met ZED vanuit je zetel. Op dalton.be kan je terecht voor een reeks films uit het ZED-programma.

SKaGeN: Liefde in tijden van WhatsApp
Tijdens de eerste lockdown liet SKaGeN je al meegluren in het leven van Emmi en Leo, tijdens hun eerste voorstelling via WhatsApp. Je kon vier weken lang volgen hoe twee vreemden elkaar via berichtjes leren kennen en verliefd worden.
Nu komt er een vervolg. En WatchApp #2 gaat een hele stap verder, want elke keer Emmi en Leo elkaar ontmoeten kan je hen ‘live’ horen en zien via Instagram LIVE. WatchApp #2: “Emmi & Leo LIVE” start op woensdag 18 november 2020 en duurt drie weken.
Alle info en tickets op www.skagen.be

Streamingplatform Avila toont Anne Teresa De Keersmaeker
Brusselse cineasten Olivia Rochette, Gerard-Jan Claes, Ruben Desiere, en producer Rasmus Van Heddeghem richtten tijdens de lockdown het streaming platform Avila op. Ze leggen met Avila volop de focus op Belgische documentaire- en fictiefilms, zowel hedendaags als klassiek werk. Zo ontdek je er het werk van o.a. Eric De Kuyper, Anne Teresa De Keersmaeker, Chantal Akerman naast films van beloftevolle jonge regisseurs als Nina de Vroome, Timeau De Keyser, en Pieter Dumoulin.

deSingel OnLive
Corona of niet, deSingel blijft concerten organiseren. Elke donderdag om 20u openen ze deuren van ‘deSingel OnLive’, hun onlineconcertzaal. Rechtstreeks vanuit de Blauwe zaal streamt deSingel een concert van een topmuzikant. Van ChampdAction, B'Rock en René Jabos tot Wannes Cappelle, Lore Binon en Vox Luminis.
En ook op vrijdag kan je afstemmen op deSingel. Dan tonen ze ‘Crossing the Distance’, hun onlinereeks van video gesprekken met makers en denkers als Paul Verhaeghe, Anuna De Wever, en Warda El Kaddouri. Zij geven hun interpretatie op afstand en nabijheid.

De Nwe Tijd: podcast vanuit de bezemkast
Ook theatergezelschap De Nwe Tijd lanceert deze lockdown een nieuwe podcastreeks. Theatermakers Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen en Rebekka De Wit lezen elkaar een stuk voor dat hen afgelopen week geraakt heeft of aan het denken heeft gezet. Vervolgens, om het met Freek Vielens woorden te zeggen, kletsen ze daar samen over. Zo simpel kan het zijn.




Het Imaginair Museum van S.M.A.K.
Het S.M.A.K. zelf mag dan wel fysiek de deuren hebben moeten sluiten, ze brachten hun kunstwerken terug tot leven in het park rondom het museum. En daarvoor moet je alleen je ogen sluiten. Imaginair Museum in het Citadelpark in Gent is de perfecte activiteit om met kinderen te ondernemen. Je zoekt samen naar de paaltjes met de QR-codes en vliegen en beluistert verhalen over kunstwerken die je alleen in je verbeelding ziet.
De route kan je downloaden op www.smak.be

Opera Ballet Vlaanderen: #verbeeldingleeft en De Stemmen
Ook Opera Ballet Vlaanderen moest alle voorstellingen schrappen, maar online kan je genieten van de reeks #verbeeldingleeft. Jan Vandenhouwe en Sidi Larbi Cherkaoui vragen choreografen en regisseurs uit binnen- en buitenland om met hun zangers, dansers en musici aan de slag te gaan. Elke paar weken presenteren ze zo een miniatuurkunstwerk, een online videoperformance.
Opera Ballet Vlaanderen kruipt ook in je oren met de podcast De Stemmen. Elke aflevering van deze gloednieuwe podcast bundelt persoonlijke verhalen rond één tijdloos thema. Zo gaat de eerste aflevering over veranderingen: een jongen die plots letterlijk een toontje lager zingt, een violiste die het roer omgooit na een bevreemdende ervaring én iemand wiens kleurrijke leven leest als een aaneenschakeling van metamorfoses, maar die in wezen nooit veranderde. Want in ieders leven schuilt een opera!

Virtueel musea hoppen bij Canvas
Ondergedompeld worden in Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts? Op de eerste rij zitten bij de expo Hans Memling en hedendaagse kunst? Oog in oog staan met De Dulle Griet van Bruegel? Dat kan vanaf nu allemaal vanuit je zetel dankzij Museum Tour, een samenwerking tussen Canvas en Toerisme Vlaanderen. In verschillende afleveringen maak je virtuele rondleidingen doorheen toonaangevende Vlaamse musea en collecties.
Bekijk de afleveringen van Museum Tour op www.vrtnu.be

BOZAR Brussel: Guides on screen
De gidsen van BOZAR gaan virtueel! Via een digitale groepsrondleiding gidsen ze jou en je familie, vrienden langs de hoogtepunten van hun tentoonstellingen Danser Brut en Hotel Beethoven. Als groep kan je, zoals bij een echte tentoonstelling, je eigen accenten bepalen. De ideale teamactiviteit met vrienden of collega’s, elk veilig vanuit de eigen bubbel!
Reserveer jouw Guide on screen via groups@bozar.be of 02 507 83 36

M Leuven: #haalMinhuis
Wandel virtueel rond in de expo’s met hun 360°-tours. Op hun website kan je digitaal op je eigen tempo tentoonstellingen als Rodin, Meunier & Minne of Nel Aerts bezoeken… en je hebt gegarandeerd de zaal voor jou alleen!
Of even genoeg naar je scherm gestaard? Leun dan achterover, sluit je ogen en beluister een kunstwerk uit de collectie van M.

ITA leest ‘Alice in Wonderland’
In een online estafette-vertelling vertellen acteurs van International Theater Amsterdam en gastacteurs beurtelings een stuk uit Alice in Wonderland. Ze verzachtten vorige lockdown al met het voorlezen van Decamerone, nu kiezen ze voor dé klassieker van Lewis Carroll.
Tot en met 23 december verschijnt elke middag om vijf uur een nieuwe aflevering die je even kan doen wegdromen in deze - ondertussen ook letterlijk - donkere dagen.

Non-stop, 24h/7d KVS Brussel
Online sluit KVS zijn deuren nooit. Op elk moment van de dag kan je genieten van KVS-voorstellingen via hun nieuwe digitale platform KVS 24/7.
Zoals bijvoorbeeld van Onbezongen, de monoloog van Valentijn Dhaenens waarin de drijfveren, talenten en zwakke punten van de homo politicus naar boven komen. De ideale voorstelling om de blik op scherp te zetten tijdens de naweeën van de Amerikaanse verkiezingen.
Of je nu gaat voor een gezellig avondje thuistheater, of een virtuele museumtour vanop de wc om even te ontsnappen aan je huisgenoten, wij sommen de beste lockdown-tips op. Voor elk wat wils, om deze donkere dagen met wat schoonheid door te komen.