Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De betere tearjerker

De betere tearjerker Kunst & Cultuur

'Babyteeth' is het verrassende debuut van Shannon Murphy. Centraal staat de opmerkelijke combinatie tussen liefde en dood.
Still uit de film.

De film werd reeds met enkele prijzen bekroond.

Milla, een meisje van zestien met kanker, wordt hopeloos verliefd op junkie Moses. Het brave schoolmeisje en de rebelse twintiger krijgen al snel een band met elkaar, wat tegen de zin van Milla’s ouders is. Die zijn uiterst beschermend over hun dochter en willen liever niet dat ze te veel risico’s neemt met haar gezondheid. Een relatie met de drugsverslaafde Moses zien ze dan ook niet meteen zitten. Maar Milla wil proeven van het leven en vooral van de liefde voordat het te laat is.

Het plot klinkt als een typische 'sick flick', een film over een zieke tiener die dient om tranen op te wekken. Maar dat is het volgens filmkenner Lieven Trio niet: 'Het voelt nooit manipulatief of gemakzuchtig. Het is echt een doorleefd drama dat niet zozeer gaat over die coup de foudre tussen twee mensen, maar echt over dat meisje dat absoluut de liefde wil beleven als een soort opgestoken middelvinger naar haar ziekte. En dat allemaal op een heel frisse manier verteld.'

© Shutterstock
Trio: ‘Het is de eerste langspeelfilm van Shannon Murphy, maar ik denk dat we nog veel van haar gaan horen.’

Het thema van de film is best wel zwaar. Qua toon is er dan ook een grote evolutie doorheen de film. Het begin is vrolijk en levendig. Trio: 'Het levendige verdwijnt nooit helemaal. De kleuren zijn heel fel, de muziek is hip en luid.' Naarmate het verhaal verder gaat, komt er meer ontroering en empathie bij kijken. Alsof het thema 'doodgaan' steeds meer om de hoek loert. Al wordt het nooit klef of sentimenteel volgens Trio. 

'Babyteeth' ging reeds met enkele grote prijzen aan de haal. Zo won het onlangs nog de Grand Prix op het Brussels International Film Festival. Op het Filmfestival van Venetië in 2019 kreeg Toby Wallace, die Moses speelt, de prijs voor Beste Nieuw Acteertalent. Die acteerprijs is zeker terecht, aldus Trio. Want het zijn de twee jonge hoofdrolspelers die de show stelen. Die slagen erin een doorleefd drama neer te zetten dat je tranen echt verdient.

Beluister hieronder het gesprek met Lieven Trio over 'Babyteeth'.

Lieven Trio over 'Babyteeth'

Bekijk hieronder de trailer van 'Babyteeth'.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.