Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Bourgondiërs - Aflevering 1

De Bourgondiërs - Aflevering 1Blijf verwonderd!

Voor de start van aflevering 1 van 'De Bourgondiërs' trekken we naar Gent. Het is 19 juni 1369 en Filips de Stoute en Margaretha Van Vlaanderen treden in het huwelijk. Daarmee doen de Bourgondiërs voor het eerst hun intrede in Vlaanderen, op dat ogenblik één van de rijkste regio’s van Europa. Filips doet er alles aan om een eerste goede indruk te maken.
9 September 1356 , De Slag Van Poitiers. De Franse koning Jan De Goede moet zich overgeven aan The Black Prince. Tot de laatste

19 September 1356 , De Slag Van Poitiers. De Franse koning Jan De Goede moet zich overgeven aan The Black Prince. Tot de laatste ogenbikken vocht zijn jongste zoon, de 14 jarige Filips de Stoute, aan zijn zijde.

De Bourgondische wijnen mogen rijkelijk vloeien. Maar wie was die Filips De Stoute? Zijn naam dankt hij aan de heldenmoed die hij tentoonspreidde tijdens de slag van Poitiers in 1356. We zitten volop in de 100-jarige Oorlog. Maar het zijn niet alleen de Engelsen die het leven moeilijk maken, ook de pest raast over Europa en dunt de Franse adel uit.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

De Bourgondiërs met Bart Van Loo - Aflevering 1
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

De Bourgondiërs

In 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo de luisteraar op sleeptouw door de middeleeuwen: een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. Deze keer richt Vlaanderens bekendste francofiel zijn blik op onze eigen geschiedenis en vertelt hij het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

Presentatie: Bart Van Loo

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Reageer: via de reageerknop in de Klara-app of via debourgondiers@klara.be