Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De cellosuites - Beluisterd en bekeken

De cellosuites - Beluisterd en bekekenKlassieke muziek

De cellosuites beluisterd en bekeken vanuit een zekere (en soms scheve) hoek...
Algemeen beeld cello.

Algemeen beeld cello. Foto (c) wallpaperswide.com

Opname uit 1954 van de 77-jarige Pablo Casals (1876-1973) in de abdij van ‘Saint-Michel-de-Cuxa’ (Prades Frankrijk). Na de Spaanse Burgeroorlog verhuisde Casals begin jaren 1940 ‘voorlopig definitief’ naar dit bergdorp. Sinds 1950 had hij er zijn eigen ‘Prades festival’. Momenteel is er nog een klein Casals-museum. Casals haalde de cellosuites weer van onder het stof.

De Spanjaard Andrés Segovia, tijdgenoot van Pablo Casals, bracht de gitaar op de grote concertpodia. Hij maakte zelf een bewerking van de Prélude uit de Cellosuite nr. 1. Zoek de toegevoegde akkoorden...

De Russische cellist Mstislav Rostropóvich speelt de cellosuites aan de Berlijnse Muur (11 november 1989) terwijl ze wordt neergehaald.

Bach op barokcello door boegbeeld Anner Bijlsma. Let op het tempo van de Prélude, even gezegend als Bijlsma’s leeftijd.

De Franse celliste, Anne Gastinel over haar opnames.

Ook deze vrouwelijke celliste is pittig. Ophélie Gaillard - op blote voeten!- brengt de suites voor een eerste keer en meteen met groot succes uit in 2000 (Ambrosia). Tien jaar later in 2010 bracht ze een nieuwe versie uit gespeeld op een cello uit 1737 van Matteo Goffriller, tijdgenoot van J.S. Bach. 

Meer dan 20 jonge cellisten .... op de tram. Fragment uit de film ‘De Stilte voor Bach ‘ (2007) van de Spaanse avant-garde cineast Pere Portabella.

Zag u ooit de partituur van de Prélude? Hier het oude manuscript (is dat het handschrift van Bachs vrouw: Anna Magdalena Bach?) en simultaan de moderne notatie terwijl de muziek klinkt. Als het ware een karaoke-versie dus.

Van Mischa Maisky zijn er verschillende opnames te vinden op YouTube. Hier een gepimpte eerdere opname, zo ook zijn outfit. 

Jean Guihen Queyras, een referentie voor de suites. Let bij deze live-opname op de eerste noot, de gesluierde klank, en de ruis...

Yo-Yo Ma maakt een eerbiedwaardige diepe buiging voor Bach alvorens hij aan de Prélude begint.

Pieter Wispelwey heeft altijd veel respect gehad voor Yo-Yo Ma. Naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag maakte hij een derde opname van de Bachsuite. Je hoort hem hierover.

Schreef Bach zijn cellosuites eerst voor gamba? Grootmeester Paolo Pandolfo hierover...

Er zijn ook vele opnames van de suites voor contrabas. Niet evident om dit zuiver te spelen. Jeff Bradetich, vooraanstaand Amerikaans vertolker slaagt er wel behoorlijk in... Hij werkte lange tijd samen met de Bachautoriteit: Helmuth Rilling.

Hopkinson Smith speelt de cellosuites... op theorbe.

Van de vele opnames voor basgitaar is deze wel best leuk. Let op de blote voeten en het headbangende hoofd van Jacques Bono die speelt in het ‘Pasinger Fabrik’ in München 

Al eens gehoord van een rechthoekige gitaar? Smaro Gregoriadou geeft haar interpretatie van de Prélude. 

Bach in het arrangement van Robert Schumann en dan nog eens in versie voor mandoline en klavecimbel. In aangepaste kledij met Detlef Tewes (mandoline) en Matthias Hammerschmitt (klavecimbel)

Mischa Maisky was onlangs op bezoek bij Klara en vertelde honderduit over de cellosuites die hij de Bijbel van de cello noemt. Beluister het integrale gesprek hieronder.

Mischa Maisky over de cellosuites.

Roel Dieltiens zit in de jury van de eerste KEW voor cello. In de aanloop van de wedstrijd had hij een gesprek met Katelijne Boon over de cellosuites van Bach en de twee opnames die hij ervan gemaakt heeft in 1991 en in 2010. 

Roel Dieltiens bij Katelijne Boon over 'zijn' cellosuites

De cellosuites

Vraag 100 cellisten naar hun lievelingswerk, 80 % antwoordt steevast: de cellosuites van Bach. Luisteraars stemmen de eerste suite telkens in de top 5 van De Klara Top 100. Redenen genoeg om in de maand van de cello bij Klara dieper in te gaan op dit meesterwerk.

Presentatie: Chantal De Waele

Samenstelling: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: cello@klara.be