Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De cinema's openen hun deuren: een overzicht

De cinema's openen hun deuren: een overzichtKunst & Cultuur

Vandaag openen de cinemazalen na een lange, verplichte sluiting eindelijk weer hun deuren. Een heleboel films staan al lange tijd te popelen om voor het grote publiek gespeeld te worden. Maar geen nood, wij lichten hier een aantal nieuwe releases voor je uit!
© Searchlight Pictures

Nomadland

1. Nomadland

Nomadland mag zich terecht de winnaar van de Oscars noemen. De film van regisseur Chloe Zhao mocht maar liefst drie beeldjes mee naar huis nemen. De film is gebaseerd op het boek Surviving America in the Twenty-First Century van Jessica Bruder en vertelt het verhaal van de moderne nomaden in de Verenigde Staten. Het hoofdpersonage, Fern, wordt gespeeld door Frances McDormand. Voor haar vertolking kreeg ze de Oscar voor beste actrice. Hier kan je de recensie van Lieven trio beluisteren.

© Disney
Cruella, met Emma Stone en Emma Thompson in de hoofdrol.

2. Cruella

Cruella verscheen eerder al op Disney+, maar is vanaf 9 juni ook te zien in de cinemazalen. Cruella is een prequel van de klassieker 101 Dalmatiërs. Actrice Emma Stone, die we kennen uit La La Land, kruipt in de huid van Cruella. De Britse Emma Thompson speelt The Baroness, de ijskoningin die een prestigieus modelabel leidt. “Cruella is voor een volwassener publiek gemaakt en is wat stoerder en sarcastisch”, vertelde Lieven Trio in zijn recensie bij Espresso.

© Thomas Vinterberg
Drunk

3. Drunk

Drunk, een film van de Deense regisseur Thomas Vinterberg, opende vorig jaar het Filmfestival in Gent. Nu verschijnt de film dus ook in de zalen. Drunk gaat over Martin, een leraar in het middelbaar die de passie voor zijn job volledig is kwijtgeraakt. Zijn oplossing? Een hele dag door alcohol nuttigen. Volgens de Noorse psychiater Finn Skårderud wordt iedereen geboren met 0.5 promille alcohol te weinig in het bloed. "Het is vooral een film die een ode aan het leven wil zijn, en de kijker meegeeft dat geluk uiteindelijk toch voor een groot deel een keuze is", zei Lieven Trio.

© The Father
The Father

4. The Father

The Father vertelt het verhaal van Anthony, een dementerende man, en zijn dochter Anne. Zij probeert ervoor te zorgen dat haar vader steeds in de beste handen is, maar hij wijst alle hulp af. De kijker beleeft het verhaal vanuit de ogen van Anthony, waardoor de verwarring erg tastbaar wordt. Anthony Hopkins, die Anthony speelt, kreeg voor zijn vertolking de Oscar voor Beste Acteur. Vanaf 16 juni in de cinemazalen! Binnenkort bespreekt Lieven Trio The Father in Espresso.

© JEF
Mijn Vader is een Saucisse

5. Mijn Vader is een Saucisse

Vanaf 23 juni is ook Mijn Vader is een Saucisse, een film van Anouk Fortunier, in de cinema te zien. Zoë is beste vrienden met haar vader, Pap. Haar vader besluit zijn job als bankbediende op te geven en zich volledig op het acteren te storten. Maar dat loopt niet op rolletjes... Met acteurs als Johan Heldenberg en Hilde De Baerdemaeker.

© WolfWalkers
WolfWalkers

6. WolfWalkers

Op 9 juni verschijnt ook WolfWalkers, een film van Tomm Moore en Ross Steward. Robyn trekt met haar vader naar Ierland om er op de laatste wolven te jagen. Ze ontmoet er Mebh, een mysterieus meisje met wilde rode haren. Het duo wordt steeds verder in een wereld vol magie gezogen. Een animatiefilm voor het hele gezin! Hier vind je de recensie van Lieven Trio.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.