Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De contradictie van vrijheid en relaties

De contradictie van vrijheid en relatiesKunst & Cultuur

In ‘Op een bankje, op een dag’ zitten Maaike Neuville en Roy Aernouts samen op een bankje na elkaar twintig jaar niet gezien te hebben. Ze zoeken in de voorstelling naar de mogelijkheid om vrij te zijn, maar tegelijk in relatie te treden met een ander. De tekst is van de hand van Neuville, die tevens één van de nieuwe KVS-gezichten is.
Drie foto's van het straatbeeld met centraal twee mensen die op een bankje zitten. Op de derde foto zitten ze er niet meer. © Maaike Neuville

De voorstelling is een onderdeel van 'KVS breekt uit'.

Het verhaal gaat over een man en een vrouw die elkaar ontmoeten op een bankje. Die ontmoeting is niet toevallig, want twintig jaar eerder maakten ze de afspraak om elkaar op dat specifieke bankje opnieuw te treffen. Op die manier probeerden ze te ontkomen aan hun bindings- en verlatingsangst. Maar hun weerzien zorgt voor twijfels, frustraties en verlangens. 

De twee spelers, Maaike Neuville en Roy Aernouts, zijn geen vreemden voor elkaar. Eerder speelden ze samen in Neuville’s stuk ‘Twee mensen praten...misschien’ uit 2010. Die voorstelling ging over eerlijkheid. Twee mensen besloten dat ze alles tegen elkaar zouden zeggen. Tien jaar later spelen ze met 'Op een bankje, op een dag' het tweede deel van wat een trilogie over liefde lijkt te worden. Ze ontdekken wat de gevolgen van eerlijkheid kunnen zijn. Door de angst zichzelf te verliezen in een relatie, lopen ze misschien geluk en schoonheid mis.

Muzikanten zorgen voor de rode draad in de voorstelling. Die muzikanten wisselen elke avond en geven zo telkens een onverwachte draai aan de voorstelling met hun eigen interpretaties van de vastgelegde stukken.

Onverwachte omstandigheden zullen ongetwijfeld ook van de locatie komen. Ze spelen de voorstelling namelijk in openlucht, want het is onderdeel van het coronaproof programma ‘KVS breekt uit’. Spelen in openlucht biedt volgens Neuville voordelen. Zo creëert het de openheid om er iets speciaal en uniek van te maken.

Beluister hieronder een fragment uit de voorstelling.

Op een bankje, op een dag

'Op een bankje, op een dag' gaat vanavond van start bij de KVS. Alle tickets zijn reeds de deur uit, maar de première wordt gratis gestreamd op hun platform KVS 24/7. Meer informatie via www.kvs.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.