Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De drie van Mozart en Da Ponte

De drie van Mozart en Da PonteKlassieke muziek

Deze week pakt De Munt uit met drie premières, de drie opera's die Mozart en Da Ponte samen schreven: 'Le Nozze di Figaro', 'Così Fan Tutte' en 'Don Giovanni' worden vervlochten in een ambitieuze regie. Maar wat maakt deze opera's nu zo geweldig en geliefd bij het publiek? En horen ze ook echt samen? Espresso laat deze week drie fanaten van deze trilogie aan het woord.
Wolfgang Amadeus Mozart & Lorenzo Da Ponte

Wolfgang Amadeus Mozart & Lorenzo Da Ponte

De Munt gaat de uitdaging aan om de drie opera’s van Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo Da Ponte samen voor te stellen in een nieuw trilogieconcept.

Hoewel elke opera op zichzelf staat en los van de andere kan worden bekeken, is het geheel gedacht en opgevat als een eenheid. Alle gebeurtenissen van deze trilogie spelen zich namelijk af op dezelfde dag en in hetzelfde flatgebouw. Doorheen de opeenvolgende close-ups op het wemelende leven in deze woonblok ontvouwen Le nozze di Figaro, Così fan tutte en Don Giovanni zich geleidelijk tot een meeslepende fictiereeks, tot één grote familiesaga.

Espresso maakt deze week haar eigen Mozart en Da Pontedrieluik en laat drie operafanaten hun liefde voor deze trilogie uitspreken:

De eerste is regisseur Tom Goossens. Hij vertaalde én bewerkte deze drie opera's voor DESCHONECOMPAGNIE en Muziektheater Transparant. Hij maakte er lichtvoetige voorstellingen van waarin de hele opera wordt gespeeld door acteurs en een klein muziekensemble. Twee voorstellingen: 'Cosi' en 'Le Nozze' zijn nog op tournee en op 21 maart speelt de volledige trilogie bij Opera Vlaanderen in Antwerpen.

 

In deze drie opera's verkleden de personages zich en dat leert ons eigenlijk ook veel over de liefde.
Tom Goossens over de Mozart & Da Ponte trilogie

De tweede is Olivier Goris, netmanager van Eén en Canvas, maar ook een groot operaliefhebber. Hij zag elk van deze opera's al 6 of 7 keer en kijkt vol spanning uit naar elke nieuwe enscenering, dus ook deze.

Le Nozze di Figaro is zoals de liedjes van Paul McCartney, je vergeet elke keer weer hoe perfect die opera eigenlijk is, tot je hem weer live ziet en dan denk je 'Holy fuck!'
Olivier Goris over de Mozart & Da Ponte trilogie

De derde is schrijfster, muzikante en recensente Annemarie Peeters. Zij hield aanvankelijk niet zo van Mozart, vond hem te licht en te oppervlakkig. Maar toen ze 'Don Giovanni' beter ging beluisteren, raakte ze helemaal in de ban van de donkere kracht, de snelheid en veelzijdigheid van zijn muziek.

Er is zo veel sérieux in de klassieke muziek, dat het altijd een opluchting is om naar deze opera's te luisteren en te denken: hè hè, we mogen nog eens lachen.
Annemarie Peeters over de Mozart & Da Ponte trilogie

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.