Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
De Feniks herrijst in Ieper

De Feniks herrijst in IeperBlijf verwonderd!

100 jaar geleden begint in de Westhoek de wederopbouw. De Eerste Wereldoorlog heeft het hele gebied bijna letterlijk weggeveegd, maar stilaan herstelt het dagelijkse leven zich. En de wederopbouw gaat sneller dan verwacht, in amper tien jaar tijd herrijst de frontstreek uit haar as. In Flanders Fields Museum brengt met de expo Feniks die wederopbouw in grote en kleine verhalen weer tot leven.
© In Flanders Fields Museum

Feniks, de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog

In 1918 dachten velen dat het onmogelijk zou zijn om de verwoeste gewesten volledig te herstellen. Piet Chielens, directeur van het In Flanders Fields Museum: "De steden en dorpen waren een grote ruïne, het platteland was herschapen tot een oud slagveld." De volledige frontzone bebossen was volgens hen een betere optie. "Maar dat was buiten de veerkracht van de bevolking gerekend. De bevolking kwam niet alleen terug, maar ging meteen aan de slag met spade en schop", vertelt Chielens.

De expo Feniks toont nu die heropbouw. De fotocollectie van de Ieperse fotografen Maurice en Robert Antony loopt als een rode draad door de tentoonstelling. Chielens: "Elke dag gingen de broers de vernietiging, het lege land fotograferen en daarna legden ze ook de wederopbouw vast." Daarnaast focusten ze in hun werk ook op de plek die de oorlog in de wederopbouw moest krijgen, zoals het inrichten van begraafplaatsen of het inhuldigen van monumenten. "De Anthonys waren op elk belangrijk moment aanwezig en brachten heropbouw van de Westhoek schitterend in beeld. Het waren echte topfotografen."

Herbeluister hier het gesprek met Piet Chielens over de expo Feniks:

Piet Chielens over Feninks in het In Flanders Fields Museum

De expo Feniks loopt nog tot 28 februari 2021. Opgelet: vooraf reserveren is verplicht. Alle info vind je op inflandersfields.be

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Ilya Lisser / Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.